ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще създаде нова компания за популяризиране на ядрени реактори на световния пазар

25.01.2022

 

Компанията ще бъде създадена на базата на Rusatom Overseas до края на първото тримесечие на 2022 г., пише РБК.

 

 

Андрей Рождествин, който в момента заема позицията на регионален вицепрезидент за Западна Европа в Rusatom International Network (Международна Мража), ще стане главен изпълнителен директор на новата компания.

Rusatom Overseas ще запази проектите на изследователски център в Боливия и центрове за нуклеарна медицина в Русия, както и проект за изграждане на първата атомна електроцентрала с малка мощност в Якутия.
Освен това компанията ще развива водородна енергия. Вече знаем за проекта на Росатом за производство на „зелен“ водород за рафинерията ЛУКОЙЛ в Румъния и „сив“ водород в Сахалин, съвместно с френската Air Liquide.

Като се имат предвид мащабните планове за изграждане на нови съоръжения за безвъглеродно производство по света като част от глобалния енергиен преход, Росатом трябва допълнително да концентрира усилията си върху популяризирането на ядрените технологии, обясни пред РБК представител на държавната корпорация.
Досега в чужбина са сключени договори за изграждане само на атомни електроцентрали с голяма мощност, но според вицепремиера Александър Новак централите с малка мощност могат да поемат до 20–25% от портфолиото от поръчки на Росатом на световния пазар.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари