ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – Енергиен блок № 4 вече е на 60% зареден с ядрено „гориво на бъдещето“

25.01.2022

Енергиен блок № 4 с реактор БН-800 на АЕЦ Белоярск беше изведен на номинално ниво на мощност след приключване на поредният планов превантивен ремонт (ППР).

Специалистите извършиха подмяна на свалящата се част на главната циркулационна помпа, текущ ремонт на турбината и парогенератора. Най-мащабната работа беше свързана с контрола на състоянието на метала на тръбопроводите за натриев топлоносител.

„БН-800 е уникален енергоблок, който няма аналози в света. При изграждането му е използвано ново оборудване и нови материали.
Шест години след пускането на блока проверихме как работата се отразява на метала на тръбопроводите, проучихме състоянието на повече от 700 заварени съединения на вторични контур.
Това е колосален обем работа, трябваше да се уверим в надеждността и безопасността на нашето оборудване“, каза Иля Филин, заместник-главен инженер по експлоатацията на BN-800.

Горивото на бъдещето

По време на ремонта в активната зона на реактора бяха заредени горивни касети с иновативно уран-плутониево гориво (производител на MOX-горивото – Федерално държавно унитарно предприятие «ГХК» (Железногорск, Красноярска територия), доставчик на гориво – «ТВЭЛ» АД).
MOX горивото дава възможност за включване в производството на неизползван досега уранов изотоп, което увеличава горивната база на ядрената енергия десетки пъти и я прави практически безотпадна. Това е принципът на затворения ядрено-горивен цикъл. В момента активната зона на реактора вече е на 60% запълнена с „гориво на бъдещето“.

За справка

Двата енергоблока на АЕЦ Белоярск работят с общ електрически товар от 1485 MW, което е около 16% от цялата електроенергия, произведена в Свердловска област.
Радиационната обстановка на територията на Белоярската АЕЦ е на нивото на природните стойности.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223719

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари