ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа е по средата на обърканата ядрена стагнация

24.01.2022

Германия почти приключи постепенното премахване на ядрените електроцентрали, а застаряващата инфраструктура води съседите по същия път. Но дали целите за зелена енергия ще пострадат?

 

 

В последния ден на 2021 г., докато се правеха последни приготовления за новогодишните фойерверки в центъра на Берлин, извън германската столица друга ера наближаваше края си.
Това беше началото на края на продължилата десетилетия игра на Германия с ядрената енергетика.

На 31 декември Германия затвори три от шестте си оставащи атомни електроцентрали. До края на 2022 г. другите три също ще бъдат затворени.
Две десетилетия след като споразумението за премахване на ядрената енергетика стана закон, постепенното спиране в страната беше драматично.
През 2002 г. Германия разчиташе на ядрена енергия за почти 30 процента от електроенергията си. В рамките на една година този процент ще стане нула.

Германия не е единствената европейска нация, която преоценява отношенията си с ядрената енергия.
Нейната съседка Белгия в момента доставя близо 40 процента от електроенергията си от ядрена енергия, но се ангажира да затвори седемте оставащи реактора  до 2025 г.
На юг Швейцария вече е затворила една от петте си оставащи атомни електроцентрали, първият етап в крайна сметка ще бъде пълно прекратяване на ядрените генерации.

Поетапното спиране на АЕЦ в Швейцария беше решено на референдум през 2017 г., когато по-голямата част от обществеността одобри енергийна стратегия, която субсидира възобновяемите енергийни източници и забранява нови атомни електроцентрали.
Швейцарският референдум беше предизвикан от опасения за околната среда, повдигнати след катастрофата във Фукушима през 2011 г., когато три реактора се стопиха, след като цунами заля централата.
Това бедствие и опасенията относно изхвърлянето на ядрени отпадъци също ускориха ядреното спиране на Германия. Малко след това тогавашният канцлер Ангела Меркел, която преди това каза, че не е съгласна с предсрочното спиране на АЕЦ, обяви, че Германия повече няма да удължава експлоатационния живот на съществуващите централи.

Критиците на ядрените спирания в Европа казват, че загубата на надеждни източници на нисковъглеродна енергия е последното нещо, което трябва да правим, когато трябва да намалим емисиите. Те твърдят, че ядрената енергия е една от най-безопасните и нисковъглеродни форми на производство на електроенергия.
Във Франция близо 70 процента от електроенергията се произвежда от атомни електроцентрали, поради което има едни от най-ниско въглеродното електричество навсякъде в Европа.
Ядрените скептици, от друга страна, казват, че нисковъглеродните характеристики на ядрената енергетика са подкопани от нейните високи разходи и дългите срокове, свързани с изграждането на нови централи, както и дългогодишната обществена загриженост за безопасността и радиоактивните отпадъци.

Надвисналата ядрена стагнация на Европа е породена от належащата необходимост континентът да декарбонизира напълно доставките на електроенергия.
ЕС си е поставил за цел да има нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. и планът разчита на осигуряването на значителна част от тези намаления до 2030 г.
Критиците на ядрения план на Германия изтъкват противоречието на изоставянето на ядрената енергетика, докато въглищните електроцентрали продължават да изпомпват огромни количества въглероден диоксид и смъртоносни частици в атмосферата. Но ако има някакъв урок, който можем да извлечем от ядрената дилема на Европа, това е, че пътят към чиста електроенергия е осеян с препятствия: политически, икономически и идеологически.

Източник: https://www.wired.com/story/europe-nuclear-power-plants/?

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари