ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – АЕЦ “Тианж-2” – понижена здравина на желязо-бетонната конструкция на контейнмънта (оболочката)

07.09.2012

Намаляване на здравината на външния защитен кожух (оболочка) на реактора е фиксирано на АЕЦ  „Тианж“ в Белгия, съобщава вестник Le Soir.

По информация на изданието, вероятната причина за намаляването на здравината на желязо-бетонната оболочка на втори блок на дълбочина до 30 сантиметра е ерозия. Дебелината на тази броня на реактора е 80 сантиметра. Тя служи за осигуряване на защитата от външни въздействия, включително и от падане на самолет.

Администрацията на АЕЦ“Тианж“ потвърди наличието на такъв проблем, но увери, че няма никаква заплаха за безопасността, тъй като реакторът е спрян, а горивото е извадено. Експертите сега изясняват, дали намаляването на здравината не е довело до образуване на пори (каверни) в желязо-бетона.

Втори блок на АЕЦ  „Тианж“ беше временно спрян през август след като по-рано беше спрян трети блок на АЕЦ “Дул”, в долната част на реактора на който бяха открити около 8 хиляди пукнатини – всяка с дължина по 2 сантиметра.

Корпусите на реакторите са били доставени през 70-те години на миналия век от вече несъществуващата холандска компания Rotterdam Drydocks.

„Дул-3″ и „Тианж-2″ бяха временно изведени от експлоатация като предпазна мярка по искане на Федералната агенция на Белгия по ядрена безопасност (AFCN). Експертите уверяват, че заплаха за населението и околната среда няма.

Ако не бъдат открити аномалии, рестартирането на двата блока може да стане до края на годината.

През 2011 година в белгийските АЕЦ са фиксирани общо 14 инцидента. Единадесет от тях са квалифицирани от първо ниво (технически инциденти без последствия), още два от второ ниво (произшествия със значителни нарушения на правилата за безопасност) по международната седем-бална скала за ядрени инциденти INES.

Действащото правителство на Белгия по-рано потвърди, че всички АЕЦ на територията на страната ще бъдат поетапно спрени до 2025 година. Процесът за спиране на енергоблоковете ще стартира от 2015 година.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари