ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За рисковете от омикрон споделя молекулярния биолог Ирина Якутенко

22.01.2022

Защо идеята за стадния имунитет към covid все още не работи на практика, колко опасен е омикрон, дали ваксинацията ще предпази от нов щам и как действат лекарствата за COVID-19, Ирина Якутенко, молекулярен биолог и автор на книгата „Вирусът, който разби планетата“, разказва пред Forbes .

 

 

 

Експертът цитира скорошни статистически данни, натрупани в различни страни, които показват, че относителните рискове на човек, заразен с омикрон, да отиде в болница, интензивно отделение и/или да умре от последствията от коронавирусна инфекция, са значително по-ниски, отколкото в случай на инфекция. с някой от предишните щамове.

Експерти от Агенцията за охрана на зравето на Обединеното кралство (UKHSA) изчислиха, че средният риск от хоспитализация за заразените с омикрон е наполовина по-малък от тези, заразени с делта, а рискът от преместване в интензивното отделение е три пъти по-нисък.
Подобни цифри дават специалисти от Канада, Шотландия, САЩ и други страни.
За Южна Африка, страната, от която започна разпространението на омикрон по света, разликата е още по-значителна: в сравнение с доминиращия там бета щам, рискът от хоспитализация с омикрон намаля четири пъти.

Всички тези цифри обаче не означават, че в сравнение с предишните варианти на коронавируса, омикронът е станал по-мек.
Шиповият протеин на новия щам е станал невидим за значителна част от антителата, развити след ваксинация или среща с предишни щамове, поради което Omicron лесно заразява както ваксинираните, така и възстановените пациенти.

Но освен антитела, такива хора развиват специфични Т-клетки, които разпознават SARS-CoV-2.
Този клон на имунитета се фокусира основно върху убиване на вече заразени клетки и е по-малко чувствителен към вирусни мутации.
Така по-лекото протичане по време на инфекция с омикрон може да се дължи не на по-ниската му патогенност, а на бързото активиране на Т-клетките.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2022/01/20/39302/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари