ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом и Армения подписаха споразумение за сътрудничество в изграждането на нови ядрени блокове – подробности

22.01.2022

В кулоарите на Световното изложение Expo 2020 в Дубай, където се проведе руският ден на АСММ (атомни електроцентрали с малка мощност) на 20 януари 2022 г., държавната корпорация Росатом и ръководството на Арменската атомна електроцентрала подписаха Меморандум за разбирателство да се работи за възможно сътрудничество при изграждането на нови ядрени енергоблокове по руски проект на територията на Република Армения.

 

 

 

Споразумението беше подписано от президента на Русатом Оверсиз АД (част от държавната корпорация Росатом) Евгений Пакерманов и генералния директор на ЗАО „Айкакан Атомаин Електракаян“ (Арменска АЕЦ) Едуард Мартиросян.

Страните изразиха готовност за сътрудничество за проучване на възможностите за изграждане на нови енергоблокове по руски проект на територията на Република Армения на площадката на Арменската АЕЦ.

„Използването на съвременни руски ядрени технологии е неразделна част от стабилното енергийно снабдяване в много страни по света. Сигурен съм, че по-нататъшното сътрудничество в изграждането на нови атомни блокове ще бъде важен фактор не само за развитието на икономиката и растежа на благосъстоянието на Република Армения, но и за по-нататъшното развитие на силни добросъседски отношения между нашите две държави“, каза Евгений Пакерманов, президент на „Русатом Оверсиз“ АД.

„Армения следи отблизо световните тенденции в областта на декарбонизацията и развитието на съвременни технологии. Единствената атомна електроцентрала в страната произвежда около 40% от цялата електроенергия в страната и е чист и надежден източник на енергия от 1977 г.
След изтичането на експлоатационния и живот ние искаме да продължим да имаме ядрена енергия в енергийния баланс на страната, затова на първо място разглеждаме съвременните руски ядрени технологии, които са напреднали в света“, каза Едуард Мартиросян, директор. Генерал на Арменската АЕЦ.

Източник: https://news.am/rus/news/683078.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари