ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – На седми блок на АЕЦ „Тянван“ се монтира „уловителят на стопилката“

19.01.2022

В блок №7 на АЕЦ „Тянван“ в Китай специалистите започнаха монтажа на устройство за локализиране на стопилката (УЛР) на активната зона.
Първият елемент на устройството, тялото на „уловителя (капана) за стопилка“, е монтиран на щатното си място. Това е контейнер с тегло над 156 тона.

Освен корпуса, основните елементи на УЛР „капана“ са: блок касети, пълни със специални неметални материали, обслужваща платформа, конзолна ферма и долна плоча. Общото тегло на цялото устройство надхвърля 800 тона.

Според Алексей Баник, вицепрезидент по строителството на АЕЦ в Китай на ASE АД, корпусът на „капана“ за стопилката е първото голямогабаритно оборудване с дълъг производствен цикъл, което се монтира в реакторното отделение на строящия се енергоблок № 7. Уловителят е пригоден към условията на обекта и отговаря на всички съвременни изисквания за безопасност”, отбеляза А.Ю. Банник.

За справка

Устройството за задържане на стопилката е руска разработка, част от пасивната система за безопасност, предназначено да предотврати изпускането на радиоактивни вещества в околната среда в случай на тежка авария, придружена с разрушаване на корпуса на реактора.
„Капанът“ на стопилката е в състояние да задържи течни и твърди фрагменти от активната зона и конструктивните материали на реактора за неопределено дълго време, оставяйки атомната електроцентрала безопасна за околната среда и хората.

Операцията е една от дейностите по критичния път на графика, след което става възможно по-нататъшното изграждане на шахтата на реактора.

За първи път е монтирано устройство за локализиране на стопилка на блок №1 на АЕЦ Тянван.
Сега с устройството са оборудвани всички блокове на НВАЕЦ-2, Ленинградска АЕЦ-2, Беларуска АЕЦ, както и АЕЦ Куданкулам в Индия.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223511

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари