ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строителната площадка на китайската АЕЦ „Суйдапу“ е монтиран корпусът на устройството за локализиране на стопилката на активната зона

18.01.2022

В енергоблок № 3 на АЕЦ Суйдапу, който се строи в Китай по руския проект ВВЭР-1200, беше монтирано тялото на устройството за локализиране на стопилката на активната зона – „капанът“ – с тегло 156 тона и височина 6,1 метра на щатното си място.

Устройството за локализиране на стопилката на активната зона е една от системите за пасивна безопасност, която осигурява изолация на фундаментната плоча на сградата на реактора от стопилката на активната зона в случай на тежка авария.
Операцията е една от дейностите по критичния път на графика, след което става възможно по-нататъшното изграждане на шахтата на реактора.

За справка

АЕЦ Сюйдапу е нов проект за сътрудничество между Русия и Китай в областта на ядрената енергетика, разположен в град Хулудао (провинция Ляонин).
През 2019 г. бяха подписани редица договори, включително генерален договор за изграждане на енергоблокове № 3 и № 4 на АЕЦ „Сюйдапу” с реактори ВВЭР-1200, както и договор за доставка на ядрено гориво.

В съответствие с договорите руската страна ще проектира „ядрения остров“ на централата, ще достави ключовото оборудване на ядрения остров за двата енергоблока и ще предостави услуги за надзор на проектиране, надзор на монтажа и надзор за въвеждане в експлоатация на доставеното оборудване .

Пускането в експлоатация на блоковете е предвидено за 2027-2028 г.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223450

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари