ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експерти и политици участваха в дебата на „24 часа“ и „Труд“ за АЕЦ „Белене“.

17.10.2011


 

Трайчо Трайков, министър на икономиката: Първото условие е сигурността

Разговорите за цената на АЕЦ „Белене“ започват там, където свършват разговорите за сигурността. Това стана болезнено ясно след „Фукушима 1″. С тези думи икономическият министър Трайчо Трайков „влезе“ в дискусията, преди официално да е открита. Би било много странно, ако вече предложеният проект и цена са имали по-ниски стандарти за сигурност, така че не очаквам това да е аргумент за вдигане на цената, каза още той.

На самата дискусия Трайков допълни, че при решенията за АЕЦ „Белене“ и народните представители трябва да са част от тях.

„Нека поставим не въпрос, а удивителна на АЕЦ „Козлодуй“. Тя е най-модернизирана, най-сигурна и най-проверявана. В моето изказване в Брюксел преди ден казах, че дори III и IV блок са по-сигурни от действащи в Европа централи. Нямам притеснения от стрес тестовете. В тях губещият няма да е „Козлодуй“. Колкото до „Белене“, с премиера година и половина се опитваме да направим този проект работещ, но не сме получили това отношение от руската страна. Защото единствената сума, която е записана, е 3,997 млрд. евро. Всичко оттам нагоре е въпрос на разговори и договаряне. Въпреки че няма цена на проекта, моите предшественици са поръчали оборудване. Това, което е договорено и частично платено с допълнение на едно споразумение на две страници, трябва да бъде оползотворено като например с идеята за 7-и реактор в „Козлодуй“, допълни Трайков. (24часа)

Целият дебат може да проследите на: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=820787

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари