ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словения – Хранилище в дълбок сондаж е „рентабилен“ вариант за ядрени отпадъци

17.01.2022

Предварително проучване на Словенската организация за управление на радиоактивните отпадъци (ARAO), поръчано в партньорство с Deep Isolation (дълбока изолация), установи, че погребването в дълбоки сондажи предлага безопасно и рентабилно решение за погребване на отработено гориво от словенския изследователски

Предварително проучване на Словенската организация за управление на радиоактивните отпадъци (ARAO), поръчано в партньорство с Deep Isolation (дълбока изолация), установи, че погребването в дълбоки сондажи предлага безопасно и рентабилно решение за погребване на отработено гориво от словенския изследователски реактор TRIGA II.

Реакторът TRIGA II, разположен в института Йозеф Стефан в Любляна, произвежда радиоактивни изотопи за медицински изследвания и за обучение. Планът е за извеждане от експлоатация през 2043 г.

„От проучените варианти, най-рентабилният подход би бил изграждането на едно хранилище в дълбок сондаж за гориво както от реактора TRIGA II, така и от словенската атомна електроцентрала Krško. Съобщава Deep Isolation и добавя, че това ще изисква само един допълнителен контейнер за съхранение.

„Друг вариант за TRIGA II би бил да се намери място, където общността би била готова да бъде домакин на микрохранилище, за погребване на всички отпадъци от изследванията в един сондаж с малка площ, като се избягват временните разходи за съхранение“, каза Deep Isolation.

Леон Кегел, ръководител на планирането и развитието в Словенската организация за управление на радиоактивните отпадъци (ARAO), каза, че погребването в дълбоки сондажи е „важна алтернативна опция, която да разгледаме в Словения“.

Проучването следва декемврийски доклад, публикуван от Norwegian Nuclear Decommissioning (NND), който установи, че сондажите са жизнеспособна опция за горивото на словенската електроцентрала Krško и ядрените отпадъци от четири други европейски страни.

„Неотдавнашната работа на Deep Isolation — за горивото от TRIGA II и за Словения, Хърватия, Дания, Холандия и Норвегия относно обезвреждането на отработено гориво и други високоактивни отпадъци — беше много полезна за подчертаване на потенциалните ползи, нарастващата зрялост и необходими следващи стъпки за погребване в дълбоки сондажи като алтернатива или допълнение към инженерно изкопаните геоложки хранилища“, каза Кегел.

Deep Isolation заяви, че погребването в сондажи става все по-привлекателно за много страни, включително участниците в проучването на NND, защото имат малки инвентарни запаси на отпадъци, което прави копаното хранилище по-тромаво и по-малко достъпен вариант.

В проучването се казва: „Предимствата от погребването в сондажи включват: безопасност на дълбочина (показано в базирано на доказателства моделиране, което надвишава очакваните регулаторни изисквания, когато е моделирано за 1 милион години при пикова доза); по-голяма гъвкавост в местоположенията на хранилищата; въвеждане в експлоатация в по-кратки времеви рамки; и намален финансов риск поради предвидимостта на разходите в сондажната индустрия.“.

Източник: https://www.neimagazine.com/news/newsdeep-borehole-repository-cost-effective-option-for-slovenias-nuclear-waste-9401000

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари