ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – АЕЦ „Игналина“ демонтира 7600 тона оборудване и бетон през 2021 година

17.01.2022

През 2021 г. АЕЦ Игналина (ИАЕЦ) демонтира 3429 тона оборудване и 4200 тона бетонови отпадъци, от които 7000 тона радиоактивни отпадъци вече са обработени, извадени като нерадиоактивни отпадъци и ще бъдат продадени на търг.

 

От началото на извеждането от експлоатация на двата реактора РБМК през 2010 г. са демонтирани около 71 000 тона оборудване и бетонови отпадъци. До края на извеждането от експлоатация през 2038 г. ще трябва да бъдат преработени още 105 000 тона оборудване.

АЕЦ „Игналина“ се състои от два водоохлаждаеми графитно модерирани канални реактора РБМК-1500.
Блок 1 влезе в експлоатация през 1983 г., а блок 2 през 1987 г.
След аварията в Чернобил мощността и на двата блока беше намалена до 1360 MWe.

Литва се съгласи да затвори централата като част от споразумението си за присъединяване към Европейския съюз (ЕС).
Игналина 1 е затворена през 2004 г., а Игналина 2 през 2009 г.

Общата прогнозна стойност на проекта за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Игналина“ е над 2,5 милиарда евро, като ЕС обещава 1,4 милиарда евро за тези разходи, финансирани до голяма степен чрез Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на Игналиннската АЕЦ – Ignalina International Decommissioning Support Fund (IIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). и два други фонда, администрирани от ЕБВР.

През октомври 2021 г. АЕЦ „Игналина“ получи разрешение от Държавната инспекция по ядрена енергийна безопасност – State Nuclear Energy Safety Inspectorate (Vatesi) за демонтаж и дезактивация на конструкции на боксовете на турбинните зали на блок 1 (основи на турбините, подови конструкции, дренажни системи, топлообменници и метални конструкции на турбините).
ИАЕЦ планира да демонтира стоманобетонните и метални конструкции и да оборудва зони за временно съхранение на новообразуваните отпадъци в освободената част от турбинната зала.
Тези отпадъци по-късно ще бъдат прехвърлени в повърхностно хранилище за краткоживеещи, много нискоактивни РАО.

Източник: https://www.neimagazine.com/news/newsignalina-dismantles-7600-tons-of-equipment-and-concrete-in-2021-9401081

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари