ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американски и японски учени подобриха параметрите на термоядрената плазма с бор-съдържащ домакински почистващ препарат

16.01.2022

Учени от лабораторията по физика на плазмата в Принстън на Министерството на енергетиката на САЩ (PPPL), работещи с японски изследователи, са подобрили параметрите на плазмата в японската установка Large Helical Device (LHD) – „хелиотрон“, гласи съобщението на PPPL.

 

Физикът от PPPL Федерико Несполи на термоядрената установка Large Helical Device (LHD) в Японския Japanese National Institute of Fusion Science

„Учените са открили, че добавянето на обикновен почистващ препарат за домакинствата – минералният бор, съдържащ се в почистващи продукти като боракс – може значително да подобри способността на някои термоядрени енергийни устройства да задържат топлината, необходима за протичане на термоядрените реакциите на Земята, като това става на Слънцето и звездите“, се казва в съобщението.

В „хелиотрона“ плазмата се задържа по специален начин от изкривено магнитно поле.
Изследователите инжектират малки зърна борен прах в LHD плазмата. В резултат на това става възможно рязко да се намалят турбулентните вихри и да се намалят топлинните загуби.

Въпреки че борът отдавна се използва за подобряване на изолацията в експериментални термоядрени установки, това е първият път, когато се наблюдава подобен ефект.

Освен това, при наблюденията не са констатирани разрушителни изблици на топлина и частици, наречени режими на локализация на ръба, които могат да се появят в токамаци и стеларатори (сферични токамаци) по време на експерименти за термоядрен синтез в режим на задържане на плазмата.

„Забележителното подобрение в нагряването и затварянето в плазмата на LHD може да е резултат от намаляване на нестабилността на така наречения йонен температурен градиент (ITG), което създава турбуленция, която предизвиква изтичане на плазмата от затвореното пространство“, се казва в съобщението.

В момента се провежда нов кръг от експерименти с LHD, за да се провери дали подобрението в нагряването и задържането продължава с увеличаване на скоростта на масово инжектиране, плътността на плазмата и мощността на нагряване.

Допълнителните цели включват оценка на способността на бора да подобрява характеристиките на плазмата по време на стационарна работа на LHD, която е способна на изключително дълги плазмени разряди с продължителност до един час.

За справка

В момента в света се прилагат няколко подхода за контролиран термоядрен синтез – токамак, при който плазмата се съхранява в камера с форма на тор;
по-компактните стеларатори, наподобяващи ябълка с извадена сърцевина;
и отворени капани, които се разработват от в новосибирския Институт по ядрена физика.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/01/14/120995?fbclid=IwAR3KFyWd0FSEA37N8Uam2RJUqePlNowLDNzB7dQ2NpOVKsHp6H4RVgOCZcs

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари