ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Потреблението на биогорива ще намалее в ЕС до 2031 г. – прогноза

16.01.2022

Търсенето на биогорива в Европейския съюз ще намалее до 2031 г., тъй като транспортният сектор се отдалечава от изкопаемите горива.

 

В своята селскостопанска прогноза за 2021-2031 г. Комисията прогнозира, че потреблението на биодизел в ЕС ще спадне с 24% до 14,3 милиарда литра през 2031 г. след пика от 18,9 милиарда литра през 2023 г.

Използването на биоетанол ще бъде по-малко засегнато, тъй като се използва и за негоривни цели, но все пак ще бъде намалено с 10% до 6,4 милиарда литра през 2031 г., след като се увеличи до 7,1 милиарда литра през 2023 г.

Намаляването на производството на биодизел ще засегне основно употребата на палмово масло поради по-строгите критерии за устойчивост, докато потреблението на рапично масло се очаква да остане стабилно, което представлява около половината от суровината за биодизел, се казва в доклада.

Според Директивата на ЕС за възобновяема енергия горивото на основата на палмово масло трябва да бъде спряно до 2030 г., тъй като блокът класифицира палмовото масло като такова, което води до прекомерно обезлесяване, което предизвиква протестите на двата най-големи производители в света Малайзия и Индонезия.

Очаква се вносът на палмово масло в ЕС да спадне до 4 милиона тона до 2031 г. от 6,5 милиона тона през 2021 г., като голяма част от спадът се дължи на спадащото търсене на биодизел, каза Комисията.

Източник: https://elektrovesti.net/79119_spozhivannya-biopaliva-skorotitsya-v-es-do-2031-roku-prognoz

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари