ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининската АЕЦ спира енергоблок №4 за планов ремонт

15.01.2022

Днес – 15 януари, спират енергоблок №4 на Калининската АЕЦ за планов ремонт, по време на който ще се извършват регламентни работи по презареждане с ядрено гориво, ремонт на реакторно и турбинно оборудване, на блочния трансформатор и системите за безопасност.

Освен това на енергоблок № 4 се извършват 19 операции по модернизация, насочени към подобряване на безопасността и надеждността на работата на оборудването. По-специално се предвижда модернизиране на технологичната схема на оборудването на турбинния цех, замяна на предпазните клапани на сепараторите-прегреватели с мембранни клапани и модернизиране на циркулационните помпи със смяна на електродвигателите.

Също така, комплекс от аварийни контролно-измерителни прибори ще бъде монтиран в енергоблока.
Те ще позволят получаване на надеждни данни за състоянието на технологичното оборудване в условия, при които конвенционалните устройства могат да се повредят.

Цялата работа ще се извършва от ремонтния и инженерния персонал на АЕЦ и Атоменергоремонт.

Както отбеляза главният инженер на АЕЦ „Калинин” Александър Дорофеев, през 2022 г. в планов ремонт ще бъдат изведени един след друг и блокове № 2 и 3.
„Ежегодно се извършват планови превантивни ремонти във всички руски атомни електроцентрали, за да се предотврати повреда на оборудването, да се подобри работата на енергоблоковете за по-нататъшната им безопасна и надеждна работа“, каза той.

В момента в експлоатация са четири енергоблока на КалАЕЦ. Радиационният фон в района на атомната електроцентрала и прилежащата територия е на ниво, съответстващо на нормалната работа на енергоблоковете, и не надвишава стойностите на естествения фон.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223377

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари