ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция – Работата на висшия оперативен персонал в АЕЦ е много интересна и специфична – мнение на очевидец

12.01.2022

Водещият инженер на Запорожската АЕЦ Максим Совяк участва като експерт в партньорска проверка в АЕЦ „Ringhals“ в Швеция.

Той прекара една седмица със своя ръководител в Парижкия център на WANO, където разработи плана за проверка по направление „Експлоатация“.

Ето какво сподели той

Шведската атомна електроцентрала е възприела различен подход към организацията и планирането на работата.
Става дума за полевите оператори, тези, които се наричат „оператор на реакторно отделение“ в украинските атомни електроцентрали.

В АЕЦ Рингхалс това са хората, които са на БЩУ, където са създадени всички битови условия.

Полевият оператор – това е универсална длъжност. Квалификацията на оператора е достатъчна за обслужване на цялото оборудване на енергоблока, включително реакторното, турбинното оборудване и дизеловите електроцентрали.

Полевите оператори сменят работата си всеки ден или седмично от реакторното отделение до машинната зала и дизел-генератора.

„Аз лично участвах в обходите с полевите оператори и ги наблюдавах как работят.
Бях свидетел на изпитанията на един от дизел-генераторите.

Хареса ми организационната работа на ръководителя на мисията. В нея участваха британци, испанци, французи, белгийци и словаци – тоест многонационална група.
Всички тезихора са много интересни и професионалисти, те са създадени точно за тази работа “, изрази впечатлението си от първия опит в ролята на експерт Максим Совяк.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223212

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари