ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия разработи проект за перспективна слънчева космическа електроцентрала

11.01.2022

Специалисти от руския холдинг космически системи (RKS, част от държавната корпорация Роскосмос) завършиха работата по проект за перспективна слънчева космическа електроцентрала (SKES).

 

 

Разработката ще осигури редовно снабдяване с алтернативна електроенергия на труднодостъпни – островни, планински и северни – райони на Земята, независимо от метеорологичните условия и времето на деня, а също така ще позволи прехвърляне на енергия към други космически кораби – за „планово презареждане“ и в аварийни ситуации.

Комплексът SKES се състои от два сегмента. Предавателният модул е безпилотен космически кораб с площ от 70 m2, който акумулира енергията на Слънцето и я предава на Земята, а приемният модул е система от наземни мобилни антени (т.нар. ректенни) с батерии, които приемат слънчева енергия от космически кораб през лазерен канал и я преобразува в електричество и се разпределя до наземните консуматори.
Също така корабът може да служи като орбитална „зарядна станция“ – за прехвърляне на енергия към спътници на трети страни за оперативно презареждане.
Космическата електроцентрала е оборудвана с устройство за управление, което позволява балансирано разпределение на енергията, както и буфер за акумулиране на излишната слънчева енергия.

Още много подробности на: Роскосмос

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари