ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Морското равнище може да се повиши с 5 метра само за сметка на Антарктида

11.01.2022

Нови компютърни симулации показват, че ако настоящите климатични тенденции се запазят до 2100 г., ледената шапка на Антарктика може да допринесе за повишаване на морското равнище с повече от пет метра през следващите векове.
Тези резултати, които не отчитат покачването, причинено от топенето на ледената покривка на Гренландия и планинските ледници, бяха публикувани в Journal of Glaciology.

 

 

Подобно на кубче лед извадено от фризера, на ледниците и ледените шапки е необходимо време за възстановяване, когато околната среда бързо се затопля.
Докато на кубчето лед са необходими няколко минути, за да се върне в равновесие, за ледниците са необходими десетилетия, а за ледените покривки на Гренландия и Антарктика са необходими векове или дори хилядолетия.

Разбирането как тези огромни маси лед ще се адаптират към настоящото затопляне е голямо предизвикателство за стотиците милиони хора, живеещи близо до бреговете, чийто брой непрекъснато нараства. Покачването на морското равнище, което се очаква в началото на века, е далеч от общия растеж, който бихме изпитали, ако глобалните емисии на парникови газове не бъдат бързо намалени.

В този контекст екип от изследователи наскоро се зае да оцени реакцията на ледената покривка на Антарктида (най-голямата) на повече или по-малко топъл климат, поддържан на това ниво в продължение на няколко века.
С други думи, климатичните условия, постигнати през 2100 г., се считат за постоянни до следващото хилядолетие, за да позволят на ледената покривка да достигне ново равновесие.

„Това проучване ясно показва, че въздействието на изменението на климата през 21-ви век върху ледената покривка на Антарктика се простира далеч отвъд самия 21-ви век, като най-сериозните въздействия вероятно ще се проявят едва по-късно“, обобщава Кристофър Чембърс, водещ автор на разработката.

Подробности на: Новая наука

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари