ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Украйна ще бъдат построени 5 нови ядрени енергоблока

10.01.2022
  1.  В Украйна ще бъдат построени. 5 нови  атомни енергоблока

Това съобщи министърът на енергетиката Герман Галущенко.

Той каза, че 2022 г. в Украйна ще бъде „годината на развитие на ядрената енергетика“.

„2022 година ще бъде годината на развитие на ядреното производство. Основите за това бяха положени през изминалата 2021 година.
Тази година беше плодотворна за обещаващи споразумения за развитие на ядрената енергетика. По-специално бяха подписани споразумения с Westinghouse за изграждане на 5 нови енергоблока, меморандум с NuScale за проучване на възможностите за изграждане на малки модулни ядрени реактори “, каза Галущенко.

През тази година предстои и корпоратизиране на Енергоатом. По думите на министъра това „ще отвори нови възможности на компанията за привличане на инвестиции и развитие на технически и технологични възможности и ще я изведе на световно ниво“.

Галушченко припомни, че през декември 2021 г. украинските атомни електроцентрали работеха на исторически максимум. В най-студените дни ядрените енергетици произвеждат повече от 300 милиона kWh на ден.
Сред рекордьорите беше Запорожската АЕЦ, която за първи път работи с всичките 6 блока и работеше на историческата максимална мощност от 6190 MW.

Източник: https://elektrovesti.net/79015_v-ukraine-postroyat-5-novykh-atomnykh-energoblokov

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари