ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Държавният департамент заяви, че сделката с Иран за атома може да бъде обезценена поради действията на Техеран

07.01.2022

По-нататъшните преговори за връщане към взаимното спазване на ангажиментите по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма може скоро да станат безсмислени поради действията на Техеран.
Това съобщи в четвъртък на редовен брифинг за журналисти ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Говорейки за хода на консултациите във Виена, той отбеляза, че „остава малко време“.
„Ако скоро не постигнем разбирателство за връщане към взаимното спазване, ускоряващите се стъпки на Иран в ядрената сфера ще обезценят ползите от СВПД и ще трябва да обмислим други варианти за по-нататъшни действия“, каза представителят на външнополитическото ведомство на САЩ.
„Става въпрос за седмици, а не за месеци“, подчерта Прайс.

За справка

СВПД беше подписано с Иран през 2015 г., за да се преодолее кризата около ядрената му програма от постоянната „петица“ на Съвета за сигурност на ООН и Германия.
Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп взе решението през 2018 г. да се оттегли от JCPOA.
Настоящият ръководител на американската администрация Джо Байдън многократно е сигнализирал за готовността си да върне САЩ към ядрено споразумение с Техеран.
Групата „пет плюс едно“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция) води преговори с Иран във Виена за възстановяването на JCPOA в първоначалния му вид от април.

Източник: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13367099

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари