ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Косово забрани добива на криптовалута на фона на енергийната криза

07.01.2022

Косово е изправено пред най-тежката енергийна криза от десетилетие поради прекъсвания в производството на фона на 30-процентното покачване на цените на газа в Европа.
Правителството във вторник, 4 януари, наложи забрана за копаене на криптовалута в опит да ограничи потреблението на електроенергия.

 

През последните години ниските цени на електроенергията позволиха на много жители на Косово да копаят криптовалути. Изправени пред прекъсванията на електроцентралите на въглища и високите цени на вноса, властите бяха принудени да наложат от миналия месец режим на електрозахранването.

„Всички правоприлагащи органи ще спрат извършването на тези дейности в сътрудничество с други съответни институции, които ще идентифицират местата, където се извършва производството на криптовалута“, каза в изявление министърът на икономиката и енергетиката Артане Ризваноли.

През декември Косово обяви 60-дневно извънредно положение, което позволи на правителството да отдели повече пари за внос на енергия, да въведе повече прекъсвания на тока и да наложи по-строги мерки.

На фона на кризата косовският енергиен оператор KOSSTT обяви, че повече няма да доставя безплатно електроенергия на потребителите в четири общини в северната част на страната с преобладаващо сръбско население.

Източник: https://elektrovesti.net/78995_balkanskaya-strana-ostanovila-mayning-kriptovalyuty-na-fone-energokrizisa

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари