ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия подкрепя развитието на ядрената енергетика в контекста на енергийната криза

05.01.2022

В Чешката република подкрепата за ядрената енергетика се увеличи до 65%.
Освен това около 93% от чехите искат страната им да остане самодостатъчна по отношение на производството на електроенергия, според проучване на социологическата компания Intelligent Business Research Services (IBRS).

 

 

 

По-специално, при сценарий, при който страната разчита на внос на електроенергия, чехите са загрижени за по-високите цени (76%), стабилността на доставките (55%) и рисковете за безопасността (34%).
Подкрепата за възобновяеми източници е спаднала от 66% на 64% в сравнение с предишното проучване.

Цифрата от 65% е значителен скок от предишните 59% през второто тримесечие на 2021 г. IBRS приписва това отчасти на продължаващата европейска енергийна криза и последиците от нея, по-специално срива на алтернативния доставчик Bohemia Energy.
Припомняме, че през октомври 2021 г. Чешката асоциация на доставчиците на енергия Bohemia Energy обяви прекратяване на дейността, както и доставката на електроенергия и газ за 900 хиляди клиенти в републиката.
Това решение на Bohemia Energy е свързано с екстремно увеличение на цените на енергията. Така че на пазарите на едро цената на електроенергията и газа в момента е три пъти по-висока, отколкото през 2020 г.

IBRS помоли хората да изберат кои видове производство биха предпочели в чешкия енергиен сектор.
Ядрената енергия е избрана от 48% от хората, а възобновяемата – 42%, което е най-голямата разлика между тях от 2016 г. – тогава възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) печелят 46% срещу 40% от привържениците на ядрената енергия.
Също така и двете технологии получиха много по-голямо предимство пред изкопаемите горива – въглища и газ, които бяха подкрепени от 4% и 6% от анкетираните, съответно.

Източник: https://elektrovesti.net/78969_chekhiya-podderzhivaet-razvitie-atomnoy-energetiki-v-usloviyakh-energeticheskogo-krizisa

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари