ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Властите в Казахстан планират да построят атомна електроцентрала на фона на миграцията на копачи на биткойни от Китай

31.12.2021

През октомври 2021 г. страната стана втората в света по добив на биткойни.
Властите в страната започнаха да обсъждат строителството, след като изчислиха производството и потреблението на електроенергия до 2035 г.
АЕЦ е необходима за осигуряване с електроенергия на населението и икономиката, каза министърът на енергетиката на републиката Магзум Мирзагалиев.
Строителството може да отнеме до 10 години.

 

 

Властите в Казахстан са избрали две възможни площадки за изграждане на атомната електроцентрала: село Улкен в Алма-Атска област и град Курчатов в Източно-Казахстанска област, добави Мирзагалиев. Окончателното решение все още не е взето.

През 2014 г. Росатом подписа меморандум за изграждането на атомна електроцентрала с председателя на борда на Националната атомна компания на Казахстан Казатомпром.
Но през ноември 2016 г. министърът на енергетиката на републиката Канат Бозумбаев заяви, че страната не изпитва недостиг на мощности и няма да строи АЕЦ в следващите седем години.

Енергийната криза в Казахстан започна през 2021 г., включително поради масовото преместване на копачи на криптовалута от Китай в страната.
През май властите забраниха всички операции с криптовалута.
До момента републиката се справя с дефицита поради прехвърляне на електроенергия от РФ и непланово пускане на руски електроцентрали за заоволяване на нуждите от електроенергия .

През октомври 2021 г. Казахстан стана втората страна в света по копаене на биткойни, следвайки Съединените щати.

Източник: https://elektrovesti.net/78923_vlasti-kazakhstana-zaplanirovali-stroitelstvo-atomnoy-elektrostantsii-na-fone-migratsii-maynerov-iz-kitaya

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари