ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ровненската АЕЦ получава ново оборудване за дефектоскопия

30.12.2021

С финансовата подкрепа на норвежкото правителство, представлявано от Института по енергийни технологии (IFE) в рамките на проекта за международна техническа помощ за украинските АЕЦ, продължава доставката на нови надеждни детектори за гама-лъчи Sentinel 880 Delta, произведени от американската компания QSA Global.

Наскоро специалисти от отдела за безразрушителен контрол на службата за контрол на метала на Ровненската АЕЦ извършиха приемни изпитания на комплекта оборудване и преминаха специално обучение директно в офиса на QSA Global в Пилзен (Чехия).

„По време на подготвителния процес бяха подробно разгледани структурата на дефектоскопите, процесът на проверка и обслужване на оборудването, извършени са многократни демонтажи и монтаж на основните възли под наблюдението на сертифициран специалист. Проведено е обучение по подготовка за работа (свързване на управляващи елементи), преместване на източници към защитния контейнер, специално внимание беше обърнато на въпроса за радиационната безопасност и качеството на поддръжка на оборудването с оригинални компоненти и консумативи“, коментира Александър Соловьев – началник на службата за контрол на метала в РоАЕЦ.

Участниците в приемните изпитания се запознаха и с дейността на чешката фирма. Беше проведена екскурзия с демонстрация на технологичните процеси за запечатване на източници на йонизиращи лъчения, транспортиране на място, условия и мерки за радиационна защита, особености на проверка на качеството и херметичността на капсулите с радиоактивния изотоп 192Ir, което потвърждава високите стандарти за качество.

За справка

Партньорството със скандинавските страни продължава от 2015 г., когато беше подписано споразумение за сътрудничество между Украйна, Норвегия и Швеция в областта на ядрената безопасност и физическата защита на украинските атомни електроцентрали.
QSA Global (клон в Чехия) е подизпълнител на проекта, главен изпълнител е Шведският квалификационен център (SQC).
В ход са няколко съвместни проекта с Ровненската АЕЦ.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-222982

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари