ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руски учени взеха участие в конференция за развитието на ядрената енергетика в Нидерландия

29.12.2021

В края на октомври конференцията на Холандското кралско дружество на инженерите „Новата ядрена енергетика в Холандия след 2030 г.”, в която взеха участие представители на „Росатом“, беше посветена на перспективите за развитие на ядрената индустрия на фона на енергийната криза в Европа.

 

 

Събраните в университета Твенте в Енсхеде делегатите обсъдиха как изграждането на нови ядрени мощности може да допринесе за декарбонизацията на енергийния сектор до 2050 г. и какви условия са необходими за вземане на решение за изграждане на нови реактори.

От името на Росатом презентация направи Александър Волски, съветник по разработване на проекти за изграждане на съоръжения за ядрени генерации в Русатом Енерго Интернешънъл (REIN).
В презентацията той представи технологичните възможности и решения на държавната корпорация, подкрепени от впечатляващо портфолио от проекти, реализирани през последните години. Говорителят обърна специално внимание на реактора  от III + поколение VVER-1200, който вече се утвърди като органичен и надежден синтез на опит и иновации.
И ако се съди по огромния брой въпроси, на които ораторът отговори след изказването си, интересът към руските технологии е голям.

Холандия разполага с единствената атомна електроцентрала Borsele с мощност 485 MW, като генерираната от нея енергия задоволява около 3% от потреблението на енергия в страната.
В края на миналата година EPZ, операторът на атомната електроцентрала, обяви желанието си да удължи живота на реактора, който изтича през 2033 г. Тя също така предложи да се построят два нови енергоблока на същото място. Това изисква подкрепа от правителството.

През 2020 г. група холандски депутати призоваха правителството да обмисли изграждането на блоковете, а през юли тази година KPMG, консултантска агенция, поръчана от правителството, проведе проучване, което потвърди икономическата осъществимост от разширяване на ядрената енергетика.
Логично продължение на тази инициатива беше изявлението на новосформираното коалиционно правителство на 15 декември: според споразумение между влезлите в него партии се предвижда в периода до 2024 г. да бъдат отпуснати 500 милиона евро за изграждането на ядрени съоръжения.
Според изчисленията обемът на инвестициите в ядрената енергетика на страната в бъдеще до 2030 г. може да достигне 5 милиарда евро, като се предполага, че нови блокове могат да бъдат пуснати в експлоатация след тази дата.

Холандия също прие план за постигане на въглеродна неутралност в производството на електроенергия до 2050 г. Това привлича все по-голямо внимание към ядрената енергетика като стабилен източник на нисковъглеродно производство – особено в светлината на факта, че капацитетът на слънчевата и вятърната енергетика няма да бъде достатъчен за постигане на целите в областта на климата, а площта за изграждане на слънчеви ферми и вятърни турбини в тази страна е много ограничена.

Източник: Страна Росатом

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари