ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярската АЕЦ планира да зареди напълно бързия реактор БН-800 с MOX гориво през 2022 г.

29.12.2021

До края на 2021 г. Белоярската АЕЦ планира да генерира повече от 7,8 милиарда kWh електроенергия. Този обем позволява предотвратяване на емисиите на около четири милиона тона парникови газове в еквивалент на CO2 в атмосферата (ако подобен обем електроенергия е генериран от ТЕЦ на въглища).

 

Приносът на Белоярската АЕЦ към общото годишно производство на електроенергия от всички електроцентрали в Свердловска област (която не само осигурява изцяло собственото си енергийно снабдяване, но и доставя електроенергия на съседни региони) е около 16%.

Обобщавайки резултатите от годината, Иван Сидоров, директор на АЕЦ Белоярск, отбеляза, че 2021 г. е била ползотворна година.

„Важна задача за тази година беше да се зареди МОКС гориво в активната зона на БН-800, което ще позволи уранов изотоп, който в момента не се използва, да бъде включен в производството, което ще увеличи горивната база на ядрената енергетика десетократно и ще я направи практически безотпадъчна.
Сега делът на „горивото на бъдещето“ в реактора е около 60% и като се вземат предвид планираните темпове, ще можем да преминем към пълно зареждане с МОХ гориво още през 2022 г.“, подчерта Иван Сидоров.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/12/28/120704

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари