ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Преди 75 години в СССР за първи път беше пуснат ядрен реактор

26.12.2021

25 декември 1946 г. става отправна точка за развитието на съветския атом.

Ф-1, първият ядрен реактор в Евразия, е създаден от съветски учени под ръководството на Игор Курчатов.
Разработването и изграждането на реактора се извършва в най-трудните военни и следвоенни условия – и въпреки това пътят от създаването на Курчатова лаборатория № 2 до успешния старт отне по-малко от четири години.

 

 

„Стартирането на реактора е епохално събитие…
Сега, когато Росатом е най-голямата световна компания и когато се прави опит да се прекрои глобалния енергиен баланс на фона на зелената програма е изключително важно за нас за да разберем точно нашата цена. И тази цена е много висока.
Произходът на нашия успех в ядрената наука е точно на този ден преди 75 години, когато беше пуснат реакторът Ф-1″, подчерта Михаил Ковалчук, директор на Националния изследователсми център „Курчатовски институт“.

По време на конференцията „Пускане на реактора Ф-1 – началото на атомната ера” много се говори за историята на Ф-1 и изследванията, които го предхождат.
Така заместник-директорът на Курчатовския институт Екатерина Яцишина показа в доклада си, че атомният проект има дълбоки корени в руската научна школа. Това беше плод на десетилетия на работа на руски учени и техните разработки бяха „на преден план“ на световната физика. Така Държавният рентгенологичен и радиологичен институт става не само първата научна институция, създадена от съветското правителство (през март 1918 г.!), но и първият в света специализиран изследователски център в тази област.
А изграждането на най-големия циклотрон в предвоенна Европа е завършено в Ленинград на 22 юни 1941 г.

Още много подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-222820

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари