ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша избра две перспективни площадки за изграждането на първата атомна електроцентрала в страната

25.12.2021

Енергийният сектор на Полша е 80% зависим от електроцентрали с изкопаеми горива, предимно въглища. На тази основа страната имаше конфликт с Брюксел и това не е пътят, по който животът и икономиката на Полша трябва да се движат в бъдеще.
Най-разумното решение в тази ситуация е изграждането на атомни електроцентрали през преходния период към производство на електроенергия от възобновяеми източници.
И тази стъпка не е далеч.

 

 

Държавната компания Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) заяви, че след проучване на 92 потенциални обекта в страната са избрани две с най-добри перспективи за изграждане на първата атомна електроцентрала в Полша.
Общо компанията се надява да построи шест атомни електроцентрали до 2040 г., което ще позволи не само да покрива нуждите си, но и да изнася електроенергия.

Според скорошно проучване, цитирано от PEJ, 74% от населението подкрепя изграждането на атомни електроцентрали в Полша.

Проучването на потенциални обекти за изграждане на ядрени съоръжения беше извършено по най-пълния списък от критерии, включително интервюта с местни жители и като се вземе предвид екологичната програма Натура 2000 на Европейския съюз. Сред двата избрани обекта бяха морските градове Любятово-Копалино и Хочево близо до Балтийското крайбрежие в Поморското войводство. Проучване сред местните жители показа висока подкрепа за проекта – на ниво от 63%.

Интересно е да се отбележи, че по време на проучването националното и европейското законодателство претърпя промени, които също ще бъдат отразени в окончателния доклад. След внасяне на промените, отчетът през първото тримесечие на новата година ще бъде представен за разглеждане в съответните регулаторни органи.

В същото време в Полша започнаха да се сключват предварителни споразумения за възможното изграждане на първите малки модулни реактори в Европа. Това могат да бъдат американски реактори от NuScale или японски BWRX-300.

В същото време няма окончателни споразумения, а плановете за ядрена енергетика в Полша остават предмет на ранни дискусии.

Източник: https://elektrovesti.net/78847_v-polshe-otobrany-dve-perspektivnye-ploshchadki-dlya-stroitelstva-pervoy-aes-v-strane

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари