ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша се готви да представи доклад за въздействието върху околната среда на първата атомна електроцентрала в страната

24.12.2021

Полша в близко бъдеще може да представи обосновка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за планираното изграждане на първата полска атомна електроцентрала.
Това съобщи в сряда по полското радио представителят на полското правителство за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски.

„Планираме първият реактор да бъде пуснат през 2033 г.“, припомни той, като подчерта, че подготвителната работа вече е в ход. „В близко бъдеще предприятието „Полски атомни електроцентрали“ ще представи доклад за околната среда. Този доклад ще посочи и местоположението на АЕЦ“, каза Наимски.

Както подчерта представителят на полското правителство, този „доклад подлежи на трансгранични консултации“.

По-рано полското правителство обяви намерението си да построи шест ядрени блока в страната в рамките на 20 години. Властите искат да започнат изграждането на съоръжения през 2026 г., от 2033 г. се планира да започне пускането на енергоблокове с мощност 1-1,5 GW на всеки две до три години, за да се гарантира, че страната може да генерира от 6 до 9 GW с нулеви емисии. Варшава търси партньор, който да инвестира в този проект собствен капитал на ниво от 49% и да сключи споразумение за 20 години изпълнение на инвестициите, а след това и за периода на експлоатация на централите.

През октомври 2020 г. беше подписано полско-американско споразумение за програма за „сътрудничество за развитието на гражданска ядрена енергетика и гражданска ядрена индустрия“ в Полша.
В договора се споменава, че Полша ще насърчи избора на американския проект за ядрен реактор и участието на американски участници в изпълнението на тези планове.
Въпреки това, според изявленията на представители на полските власти, изборът на САЩ като основен партньор за изграждането на първата атомна електроцентрала в Полша все още не е предрешен.

Източник: ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари