ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В реактора на енергоблок №1 на Балаковската АЕЦ заредиха първа партида РЕМИКС-гориво

24.12.2021

В първи енергоблок на Балаковската АЕЦ в активната зона на реактора ВВЕР-1000 по време на планов ремонт специалисти заредиха шест горивни касети на базата на уран-плутониевото РЕМИКС-гориво.
Всяка от горивните касети със стандартна конструкция ТВС-2М е изцяло окомплектована с топлоотделящи елементи с уран-плутониева композиция (общо 312 твела), която се произвежда от отработено ядрено гориво.

 

По-рано през годината в трети енергоблок на Балаковската АЕЦ успешно завърши програмата за опитно-промишлена експлоатация на три опитни горивни касети, които съдържат в състава си по шест експериментални РЕМИКС-топлоотделящи елемента – общо три цикъла на облъчване по 18 месеца.

„Експлоатацията на пълноценни РЕМИКС-горивни касети е задължително условие за комерсиализация и по-широко внедряване на уран-плутониевото гориво в реактори тип ВВЕР. По този начин можем да получим и необходимите данни за лицензиране на пълните презареждания на активната зона, и референтен опит, който е важен за потенциалните клиенти“, коментира Александър Угрюмов, вицепрезидент на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ.

Пълномащабните горивни касети с РЕМИКС-гориво ще се експлоатират в реактора на първи енергоблок на Балаковската АЕЦ в продължение на три цикъла – около 5 календарни години. През цялото това време специалистите от централата ще контролират неутронно-физическите и ресурсни характеристики на иновационните горивни касети.

„РЕМИКС-горивото е преработено отработено гориво, което след обогатяване се връща обратно в реактора. Тази технология е разработена, за да затвори ядрения горивен цикъл с използване на реакторите на топлинни неутрони“, коментира ръководителят на лабораторията на отдела за ядрена безопасност на Балаковската АЕЦ Андрей Филоненко.

За справка

РЕМИКС-горивото (REMIX – regenerated mixture) е иновационна руска разработка за леководни реактори с топлинни неутрони, които са основата на съвременната ядрена енергетика.
За разлика от уран-плутониевото гориво за бързи реактори (СНУП и МОКС), за РЕМИКС-горивото е характерно по-ниско съдържание на плутоний. Неговият неутронен спектър не се различава от стандартното гориво с обогатен уран, затова поведението на горивото в активната зона на реактора и количеството плутоний, който се образува от урана в резултат на облъчване, като цяло са идентични. За операторите на АЕЦ това означава, че в перспектива РЕМИКС-горивото може да се внедрява без изменения в конструкцията на реактора и допълнителни мероприятия за осигуряване на безопасността. Използването на такова гориво ще позволи многократно да се разшири суровинната база на атомната енергетика за сметка на затваряне на ядрено-горивния цикъл, а също и повторно да се използва облъченото гориво, вместо то да се съхранява.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари