ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна зареждането на ядрено гориво във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ – официално съобщение

23.12.2021

Във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ днес (22 дкември) започна зареждането на свежо ядрено гориво. В 10:11 часа в активната зона на реактора бе заредена първата горивна касета, като последователно ще бъдат заредени общо 163 горивни касети.

 

 

Ядреното гориво е произведено в Новосибирския завод за химически концентрати на дъщерната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ.

Когато зареждането приключи, реакторът ще бъде изведен на минимално контролирано ниво на мощност (до 1%). След потвърждаване на надеждността и безопасността на работа при проектни параметри, ще започне етапът на енергийно пускане и енергоблокът за първи път ще бъде присъединен към енергийната мрежа на Беларус.

„Най-интересният, вълнуващ и отговорен етап от изграждането на един атомен енергоблок е настройката и въвеждането в експлоатация след приключване на огромен обем строителни и монтажни дейности“, отбеляза първият заместник генерален директор на „Росатом“ Александър Локшин.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руски проект от поколение 3+, който напълно отговаря на нормите и изискванията за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

На 10 юни 2021 г. енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ стана първият обект в ядрената електроенергетика от най-ново поколение 3+, построен по руски технологии в чужбина и приет в промишлена експлоатация.

В целия свят са изградени общо 106 атомни енергийни обекта по руски дизайн, от тях 80 енергоблока са с реактори тип ВВЕР. Към момента в международния портфейл за поръчки на „Росатом“ има 35 ВВЕР енергоблока, които се намират на различни етапи на реализация в 12 държави.

Б.Р. – Аркадий Сухонин любезно предостави снимки от началото на зареждането на свежо ядрено гориво в активната зона на реактора на енергоблок № 2 на Беларуската АЕЦ.

Общо 163 горивни касети ще бъдат заредени в реактора.
Всяка се състои от 312 горивни елемента (ТВЕЛ) с диаметър 9 мм и височина около 4 м. Теглото на горивото в една касета (топлоотделяща сборка – ТВС) е 571 кг.

 

На събитието присъстваха редица високопоставени лица начело с министъра на енергетиката на Република Беларус Виктор Каранкевич.

Целия фоторепортаж вижте на: http://belatom.by/news/412

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари