ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


При замяна на капака на реактора на АЕЦ Davis-Besse са открити пукнатини в бетонния контейнмънт на реактора

17.10.2011

 

 

Специалистите, извършващи подготовката за замяна на капака (горния блок) на реактора на американската АЕЦ “Davis-Besse”, са открили«незначителни» пукнатини в бетонния контейнмънт на централата.

 

АЕЦ Davis-Besse eразположена е в CarrollTownship, близо до OakHarbor, щата Охайо. Въведена е в експлоатация през 1978 г.,а лицензът и изтича през 2017 г. Собственици на централата са ClevelandElectric (51,4 %) и ToledoEdison (48,6 %), а оператор – FirstEnergyNuclear. Централата има един енергоблок с реактор PWRи електрическа мощност 889 MW.

 

През 2002 г. централата значително е пострадала, когато е била открита каверна в капака на реактора. Инцидента поставя под съмнение избора на американските конструктори на сплавта I600MAи принуждава американската ядрена общност да създаде “Комитет Сплав 600” за оценяване на сериозността на този проблем.Това е втората в историята на централата замяна на капака на реактора.

 

За да се извърши операцията е необходимо да се отвори контейнмънта, като в него се прореже временен транспортен отвор. Подробна информация за откритите пукнатини засега не се съобщава, но е известно, че операторът и регулаторните органи извършват анализ на ситуацията.

 

Заслужава си да се напомни, че през октомври 2009 г., при подобни условия  - операции за замяна на парогенераторите – са били открити пукнатини в бетонния контейнмънт на друг американски енергоблок в АЕЦ “Кристъл Ривър – 3”, който и досега не е пуснат в експлоатация.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари