ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Слънчева енергетика – През тази година в ЕС ще бъдат инсталирани рекордни мощности

21.12.2021

Европейската асоциация за слънчева енергия SolarPower Europe публикува доклад с прогноза за развитието на индустрията в Европейския съюз (EU Market Outlook) за периода 2021-2025 г.

 

Авторите изчисляват, че европейският (ЕС-27) пазар на слънчеви фотоволтаични устройства ще нарасне с 34% тази година, достигайки 25,9 GW нови инсталации годишно. Това е най-добрият резултат в историята на индустрията.

Новият рекорд е с 16% по-висок от прогнозата за 2021 г., дадена в предишната (миналогодишната) версия на прогнозата на пазара на ЕС.

Най-големият пазар, както и миналата година, беше Федерална република Германия, където бяха добавени 5,3 GW нови слънчеви електроцентрали. Първата петорка остана непроменена. Освен Германия, тя включва Испания (3,8 GW), Холандия (3,3 GW), Полша (3,2 GW) и Франция (2,5 GW). За първи път десетката включва не най-слънчевите страни – Дания и Швеция.

Инсталираният капацитет за слънчева енергия в Европа е достигнал почти 165 GW. Около половината е в две държави – Германия (59,9 GW) и Италия (22 GW).

 

Според прогнозата на Асоциацията растежът на сектора ще се ускори в бъдеще. Постигането на климатичните цели изисква по-бързо развитие на слънчевата енергетика.

Публикуваните сценарии на Асоциацията предполагат двуцифрени темпове на растеж през периода 2022-2025 г.
Дори при централния сценарий годишният темп на растеж ще бъде средно 18-20%. За периода ще бъдат добавени 162,7 GW, а инсталираната мощност на европейската слънчева енергетика ще достигне 327,6 GW до края на 2025 г. (270,3 GW при песимистичен сценарий).

Според модела SolarPower Europe до 2030 г. секторът може да нарасне до 672 GW.

Източник: https://elektrovesti.net/78763_v-tekushchem-godu-v-evrope-ustanovyat-rekordnye-moshchnosti-solnechnoy-energetiki

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари