ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Поставен е нов рекорд за превоз на товари по СМП

19.12.2021

Към 17 декември 2021 г. обемът на превоза на товари в акваторията на Северния морски път (СМП) надхвърли 33,5 милиона тона.

 

 

 

Данните за товарния трафик бяха предоставени от щаба за морските операции на ФГУП „Атомфлот“ (част от държавната корпорация „Росатом“) и ФГБУ – администрация на Северния морски път, подчинена на Росморречфлот на Министерството на транспорта на Руската федерация.

„Очакваме през 2021 г. товарооборотът по Северния морски път да надхвърли 34 милиона тона“, каза Максим Кулинко, заместник-директор на дирекция „Севров морски път“ на ДК „Росатом“.

Той отбеляза, че транзитът по СМП надхвърля 2 милиона тона. През 2020 г. е бил около 1,3 милиона тона.

Данные о грузопотоках предоставлены штабом морских операций (входит в госкорпорацию „Росатом“) и „Администрация СМП“, подведомственного министерства транспорта Российской Федерации.

„Мы ожидаем, что в 2021 году грузооборот по Северному морскому пути превысит 34 миллиона тонн“, – сообщил заместитель директора дирекции СМП госкорпорации „Росатом“ Максим Кулинко.

Он отметил, что транзит по СМП превысил 2 миллиона тонн. В 2020 году он составлял около 1,3 миллиона тонн.

Товарооборотът

През 2020 г. товарооборотът по СМП възлиза на 32,97 млн. тона.

През 2016 г. обемът на превозените товари по СМП достигна 7,5 млн. тона, за първи път надвишавайки цифрите, постигнати в СССР, когато през 1987 г. по СМП бяха транспортирани 6,5 млн. тона.

Основната част от товарооборота е създадена от инвестиционни проекти за нефт и газ: нефт и нефтопродукти – 7,7 милиона тона, LNG и газов кондензат – 19,6 милиона тона. Транспортирани са въглища 221,5 хил. тона, руден концентрат – 47,7 хил. тона. Други товари възлизат на повече от 4 милиона тона.

В съответствие с паспорта на федералния проект „Развитие на Северния морски път“ до края на 2021 г. беше необходимо да се достигне целта от 32 милиона тона.

Развитие на СМП

Куратор на федералния проект „Северен морски път“ е държавната корпорация „Росатом“.

През 2018 г. беше приет федерален закон, който му дава правомощия в развитието и функционирането на СМП.

Управлението на Северния морски път се основава на принципа на два ключа. Министерството на транспорта на Русия отговаря за нормативното регулиране, а държавната корпорация Росатом отговаря за търговските и икономически функции.

Целта на федералния проект „Развитие на Северния морски път“ е да се създаде инфраструктура, която ще увеличи товарния трафик до 80 милиона тона през 2024 г. и 110 милиона тона до 2030 г., както и да увеличи общия капацитет на морските пристанища до 110 и 115 милиона тона, съответно.

Той е включен в цялостен план за модернизация и разширяване на магистралната инфраструктура за периода до 2024 г., разработен в съответствие с указ на президента на Русия от 7 май 2018 г. № 204 „За национални цели и стратегически цели за развитието на Руската федерация за периода до 2024 г.

Подробности на: https://rosatom.ru/journalist/news/ustanovlen-novyy-rekord-gruzoperevozok-po-sevmorputi/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари