ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бангладеш – Започна заваряването на главния циркулационен тръбопровод в енергоблок №1 на АЕЦ Руппур

17.12.2021

В първи енергоблок на АЕЦ Rooppur в Народна република Бангладеш (генерален проектант и главен изпълнител – Инженеринговото подразделение на държавната корпорация „Росатом“), започна едно от ключовите събития в изграждането на атомната електроцентрала – заваряване на главия циркулационен тръбопровод (ГЦТ).

Предназначение на ГЦТ

Главният циркулационен тръбопровод (диаметър – 850 мм, дебелина на стената – 70 мм, обща дължина – над 160 метра) свързва основното оборудване на първи контур: реактора, парогенераторите и главните циркулационни помпи.
Този тръбопровод е предназначен за циркулация на топлоносителя – вода с температура 350 oC под налягане от 17,6 MPa.

„Заваряването на ГЦТ е една от ключовите операции при изграждането на енергоблока.
Обръща се специално внимание на това, тъй като безопасността и ефективността на енергоблока зависи от качеството на заварените съединения на ГЦТ, – отбеляза Алексей Дерий, вицепрезидент на ASE АД – директор на проекта за изграждане на АЕЦ Rooppur.

Специалистите на АД „Енергоспецмонтаж“ ще трябва да монтират 260 тона тръбопроводи и метални конструкции, да заварят ръчно 28 тръбопроводни съединения и да ги свържат към основното оборудване на реакторната установка.

Контрол на изпълнението – дефектоскопия

Много строги изисквания се предявяват към заварените съединения на ГЦТ.
В рамките на заваръчните работи специалистите на главния изпълнител и клиента ще проведат поетапен контрол на всички извършванини операции: визуален, измервателен, радиографски, капилярен и ултразвуков.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-222392

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари