ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС представи план за справедлив „зелен“ преход, който се надява да създаде 1 милион работни места до 2030 година

16.12.2021

Европейската комисия разкри план за справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика като част от своята стратегия Green Deal, която допълва пакета от законопроекти «Fit for 55» за 55% намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС до 2030 година в сравнение с 1990 г.

 

„Справедливостта и солидарността са определящите принципи на стратегията на Европейската зелена сделка (European Green Deal). Ключовите фактори за успех на „зеления“ преход са подкрепата и активното участие на хората в него.
Като се вземе предвид прилагането на правилните мерки, „зеленият“ преход в ЕС може да създаде допълнителни 1 милион работни места до 2030 г. и около 2 милиона до 2050 г. “, се казва в съобщението.

Европейската комисия предлага да се въведат политики в контекста на подкрепа на заетостта, улесняване на прехода от едно работно място на друго, достъпност до качествено образование, по-специално в областта на „зелената“ трансформация.

Освен това ЕК приканва държавите-членки да въведат преференциални данъчни режими и системи за социална защита в сектори, които се стремят да постигнат целите в областта на климата, и да улеснят достъпа до финансиране за малкия и среден бизнес, чиито дейности също допринасят за изпълнението на климатични цели на ЕС.

ЕК обясни, че обявеният през юли Социален климатичен фонд за ще подкрепи уязвими домакинства, ползватели на транспорт и малки предприемачи, които може да пострадат от въвеждането на системата за търговия с емисии (СТЕ) за сектора на транспорта и отоплението на сгради в ЕС.
Фондът, както беше обявено по-рано, ще осигури финансиране на страните членки в размер на 72,2 милиарда евро за периода 2025-2032 г. и ще се финансира за сметка на приходите от реализацията на квоти за емисии в Европейската система за търговия с емисии (EU ETS).

Така Европейската комисия потвърди намерението си да въведе втора СТЕ в ЕС за секторите на транспорта и отоплението, въпреки критиките от редица евродепутати.

Освен това ЕК предлага да се преразгледа регулацията на трансевропейските транспортни коридори (TEN-T), за да се адаптира към стратегията на Зелената сделка, която предвижда 90% намаляване на емисиите от транспортния сектор до 2050 г. в сравнение с 1990 г.
По-специално, големите 424 града включени в TEN-T трябва да разработят план за устойчива градска мобилност до 2025 година.

Източник: https://elektrovesti.net/78692_es-predstavil-plan-spravedlivogo-zelenogo-perekhoda-nadeetsya-sozdat-1-mln-rabochikh-mest-k-2030-godu

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари