ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Половината германци подкрепят ролята на ядрената енергетика – ново общоевропейско проучване

15.12.2021

Част от германците искат ядрената енергетика да играе бъдеща роля в енергийния микс на страната, която избра да затвори своите АЕЦ до края на 2022 г., показва допитване на международната група за анализи YouGov.

 

Според данните, 22% от участниците искат ядрената енергетика да играе по-голяма роля в производството на енергия наравно с тази на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), докато 31% посочват, че Германия все още трябва да използва известно количество ядрена енергия, но със сигурност по-малко в сравнение с ВЕИ.
28% от хората са категорично против ядрената енергетика, докато други 12% са без мнение.

Проучването е част от трансгранична анкета, в която участват жители и на Обединеното кралство, Франция, Испания, Дания, Швеция и Италия.
Анкетираните във Франция, Испания, Швеция и Обединеното кралство изразяват по-силна подкрепа за ядрената енергетика, като съответно 45%, 40%, 43% и 31% виждат необходимостта ядрената енергетика да играе по-голяма роля в електроенергийния микс, на ниво, съпоставимо с възобновяемите енергийни източници.
Като цяло 75% от французите, 70% от испанците, 69% от шведите и 66% от британците искат да има атомна енергия в националните енергосистеми.

Проучването е направено в периода 10 – 22 ноември 2021 г. и обхваща 2076 души в Германия, 1000 във Франция, 1059 в Испания, 1007 в Швеция, 1712 в Обединеното кралство и 1007 души в Италия.

Източник: https://www.nucnet.org/news/half-of-germans-see-role-for-nuclear-in-new-europe-wide-survey-12-1-2021

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари