ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ровненската АЕЦ въведе биометрична идентификация на работниците

10.12.2021

В атомната електроцентрала в Ровно за първи път сред украинските атомни електроцентрали е въведено допускане на персонал в защитената зона по биометрични характеристики. Системата е внедрена за сметка на техническата помощ от правителството на Федерална република Германия и Държавно предприятие „НАЕК „Енергоатом”.

Проект за техническа помощ от германското правителство в рамките на глобалната инициатива на Г-7 беше предложен на две атомни електроцентрали в Украйна – Ровно и Южна Украйна.

Партньорството има характер на междудържавно сътрудничество, което е записано в съответните документи както на ниво правителства, така и на ниво компании.
Партньорството включваше предоставяне на помощ за подобряване на физическата сигурност на стратегическия обект.

Обществото за безопасност на инсталациите и реакторите (GRS gGmbH, Германия) предложи на Украйна редица съоръжения за физическа защита – физически бариери, бронирани кабини, видео системи и други подобни.

Ядрените специалисти от Ровно проучиха всички предложения на германската страна, по-специално беше разгледан и въпросът за биометрия, който по решение на генералния директор на АЕЦ Ровно Павел Павлишин беше избран като приоритет за централата. Предвижда се въвеждането на биометрия както на външни контролно-пропускателни пунктове, така и постепенно вътре в АЕЦ – на вътрешните контролни точки за достъп.

Днес има известно нарастване на интереса към използването на биометрични параметри (индивидуални физически характеристики, по-специално пръстови отпечатъци, геометрия на лицето, глас, ирис, геометрия на ръката, рисунък на вените на ръката и др.) за идентифициране на лица, които все по-често се използват в съвременните системи за сигурност…
За АЕЦ „Ровно“ беше избрана биометрична технология за идентифициране на човек по модел на длан, тъй като този метод е възможно най-безконтактен, което е важно и оправдано поради пандемията COVID-19, а биометричната система е възможно най-сигурна и е в състояние да работи офлайн с голямо количество данни. Изпълнението на съвместния проект продължи три години.

Сега целият персонал преминава през контролно-пропускателните пунктове на АЕЦ „Ровно“ по биометрични признаци, включително на транспортните и железопътните пунктове.
Преминаването към този метод на идентификация продължава и за служителите на организациите подизпълнители.

Системата за физическа защита е един от ключовите елементи за осигуряване на националната сигурност на Украйна и стабилната работа на АЕЦ, следователно нейното подобряване е непрекъснат процес.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-222111

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари