ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия и Русия ше строят център за ядрени технологии

10.12.2021

Правителството на Сърбия и руската държавна корпорация „Росатом“ подписаха споразумения за изграждане на Център за ядрени технологии и за съвместно предприятие, което да реализира проекта на територията на балканската държава.

 

Партньорството бе договорено преди посещението на премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Москва.
То бе подписано от сръбския министър на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович и от президента на „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

 

 

През следващите три години в Сърбия ще бъде построен Център за ядрена медицина на базата на циклотронен комплекс, както и производствена база за радиофармацевтични препарати.
В него ще се прилагат най-модерните технологии при производство на радиоизотопи за медицински и промишлени цели, производство на легиран силиций за индустрията, услуги по определяне на елементния състав на руди и минерали, екологични проби и други.

„Това е исторически ден в отношенията между Сърбия и Русия. Подписахме споразумения, които връщат Сърбия на картата на европейските държави, които имат база за научни изследвания в областта на ядрените технологии. Това ще ни помогне в области като медицина, наука и изследователска дейност. Още отсега имаме запитвания от съседни държави, които искат да използват този център съвместно с нашите учени. С подписването на тези споразумения се откриват нови перспективи в развитието на взаимоотношенията между Сърбия и Русия в областта на ядрените технологии“,  заяви министър Ненад Попович.

„Радостни сме, че съвместно с нашите сръбски партньори определихме конкретните стъпки и предварителните срокове за реализация на проекта, в който ще бъдат приложени иновативни руски атомни технологии.
Радиофармацевтичният комплекс и центърът за ядрена медицина ще осигурят достъп до високотехнологична медицинска помощ за сръбските граждани при решаване на въпроси, свързани с борбата с онкологичните заболявания“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Според президента на „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов, практическата реализация на проекта ще започне още през следващата година.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари