ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украинският Енергоатом може да вземе заем за закупуване на два AP1000 от Westinghouse за Хмелницката АЕЦ

05.12.2021

Украйна, представлявана от „Енергоатом“, планира да придобие на кредит от американската Westinghouse два реактора, които вече са произведени за АЕЦ, останали в компанията в резултат на нереализиран проект.
Това съобщи в петък украинското издание „Огледало на седмицата“.

 

 

„Уестингхаус трябва да продаде два комплекта оборудване за реакторите AР-1000, останали от проваленото строителство в САЩ. Според условията на договора компанията трябва да направи това до 2025 г., за предпочитане на по-висока цена.
Ето защо те имат намерение да изпратят тези комплекти в Хмелницката атомна електроцентрала“, – отбелязва изданието.

Твърди се, че тези реактори са „бездействали“ вече около пет години и дори при сключването на сделката те няма да бъдат използвани още толкова дълго време.

Паре нема – действайте

Изданието също така съобщава, че нито Westinghouse, нито Energoatom няма да разполагат с достатъчно средства за изграждане на енергоблокове в Украйна по американски технологии, така че компаниите вероятно ще привличат заеми.
В същото време Енергоатом не може да мине без необходимостта да му се предоставят съответните гаранции от украинското правителство.
Украинската компания все още не е коментирала тази ситуация.

Бягане пред вятъра

На 22 ноември Енергоатом и Westinghouse подписаха споразумение за изпълнение на проект за изграждане на два енергоблока в АЕЦ Хмелницки.
Ръководителят на Енергоатом Пьотр Котин каза, че цената на един енергоблок ще бъде около 5 милиарда долара, а срокът на строителство ще бъде около пет години.
Очаква се проектът да бъде финансиран със заеми от Ексимбанк на САЩ и ще бъде базиран на американската технология на ядрения реактор AР-1000.
Котин отбеляза, че Енергоатом има амбициозни планове – до 2040 г. да изгради 24 GW нови ядрени мощности.

За справка

В момента в Украйна функционират четири атомни електроцентрали, които работят с 15 енергоблока по съветски проект (ВВЭР-440 и ВВЕР-1000). По-специално, в Хмелницката АЕЦ работят два енергоблока VVER-1000, като са заложени за изграждане още да енергоблока от същия тип.
По-рано Киев планираше да ги завърши в партньорство с Москва, но след преврата в Украйна през 2014 г. отношенията между двете страни се влошиха и планираните съвместни проекти бяха прекратени.

Източник: ТАСС

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари