ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом, CEA и EDF обединяват усилията си за да демонстрират възможността за рециклиране на отработено МОКС гориво

03.12.2021

Руската държавна корпорация „Росатом“, Комисариатът за атомна енергия и алтернативни енергийни източници на Франция (CEA) и френската компания EDF подписаха декларация за намерение за развитие на дългосрочно сътрудничество в научни изследвания и разработки в ядрената енергетика.

 

 

 

Тристранното сътрудничество бе договорено по време на Световното ядрено изложение (WNE) в Париж.
То има за цел да се демонстрират възможностите за рециклиране в реакторите на бързи неутрони на материали, които влизат в състава на МОКС-горивото за леководни реактори от съвременно поколение.

Предвиждат се експерименти в лабораторни условия на всички етапи за рециклирането на вторичен плутоний (плутоний второ поколение) от отработено МОКС-гориво в реакторите на бързи неутрони от IV поколение.

Вторичният плутоний ще се използва за производство на експериментални горивни таблетки, които след това ще се облъчват едновременно в едно и също устройство в изследователския реактор на бързи неутрони.

Началото на тези процеси е предвидено за средата на десетилетието.Успехът им ще стане основа за значително повишаване на устойчивостта на ядрената енергетика.

Източник: https://www.rosatom-asia.com/press-centre/news/rosatom-cea-and-edf-join-r-d-efforts-to-demonstrate-recyclability-of-spent-mox-fuel/

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари