ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Край бреговете на Дания може да бъде създаден първият в света „енергиен остров“

03.12.2021

Островът ще служи като център за съхранение и разпределение, откъдето ще се доставя електроенергия за Дания и съседните страни.
Потенциалната мощност за производство на вятърните генератори ще бъде 10 GW.

 

 

Холандската компания Boskalis си партнира с Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), компания за управление на фондове, специализирана в инвестиции във възобновяема енергия, заедно с три други световно известни компании, които участват в търг за първия в света „енергиен остров“.

Технически подробности

Проектът, насърчаван от CIP, включва изграждането на „енергиен остров“ в датското Северно море на около 80-100 км от западния бряг на Дания, където природните условия са най-благоприятни за развитието на вятърна енергетика.
Потенциалната възможност за производство на вятърна електроенергия ще бъде 10 GW.

Островът ще служи като хранилище и един вид разпределителен център, откъдето енергията ще се доставя на Дания и други близки страни.

Освен това на него ще бъдат базирани сервизни, експлоатационни и други спомагателни служби, както и иновационна зона.

Най-близките планове

Датската енергийна агенция в момента води преговори с потенциални кандидати за търга, които се планира да бъде обявен до третото тримесечие на 2022 година.

Boskalis ще участва в търга съвместно с ACCIONA, DEME и MT Højgaard International. Консорциумът беше наречен NJORD Group.

Източник: https://elektrovesti.net/78498_okolo-poberezhya-danii-khotyat-sozdat-pervyy-v-mire-energeticheskiy-ostrov

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари