ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия ще забрани производството и продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г

03.12.2021

Новата правителствена коалиция в Германия прие законопроект за най-радикалното решение на проблема с електрификацията на транспорта сред страните от ЕС – пълна забрана на производството и продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2030 г.
Като част от новия закон правителството планира да създаде редица изгодни стимули за автомобилните производители и техните клиенти.

Пълното изпълнение на инициативата предполага до края на десетилетието да има поне 15 милиона електрически коли по пътищата на Германия.
Това е около една четвърт от общия автомобилен парк, наличен днес.

 

 

Пактът, публикуван от германското правителство, казва, че в рамките на осем години производството и продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъдат напълно спрени в страната.
Те ще бъдат заменени от по-екологични електрически автомобили, които ще бъдат подпомогнати от различни субсидии.
Планът за субсидиране ще се разработва поетапно, но някои подробности вече са известни.

Например, потребителите ще получат до 10,2 хиляди долара за покупката на първия електрически автомобил, а правителството ще отпусне допълнителни средства на производителите за изграждане на „инфраструктура за зареждане на национално ниво“.

Професор Фолкер Квашнинг от Университета по приложни науки в Берлин каза, че декларираната цел може да бъде постигната само ако до 2030 г колите с двигатели с вътрешно горене спрат да се регистрират.
Оптималното решение според него ще бъде забраната за производство, покупка и регистрация на бензинови превозни средства до около 2028 година.

Според агенцията сега в Германия има регистрирани около 570 000 електрически превозни средства. Това е много в сравнение с някои европейски страни, но за самата ФРГ това е само 1% от общия автомобилен парк на страната.
За да постигне желаната цел, Германия ще трябва да увеличава производството и продажбите на електрически автомобили с 33% годишно до края на десетилетието. Все още не е ясно дали е възможно този план да се приложи на практика.

Правителството смята, че с определени стимули потребителите ще имат време да преминат към зелени автомобили, докато експертите от индустрията се съмняват в успеха на законопроекта.

„Няма голям смисъл от коалиционното споразумение, когато става въпрос за постигане на такова високо ниво на продажби на електромобили на практика. Потребителите ще се нуждаят от по-добра причина да се преместят “, каза Джулио Матиоли, анализатор от Техническия университет в Дортмунд.

Ако Германия успее да се оттегли от превозните средства на двигатели с вътрешо горене, нейният график за електрификация ще изпревари една от най-амбициозните инициативи – плана на Европейския съюз за забрана на бензиновите автомобили до 2035 г.
В същото време абсолютният лидер по този въпрос все още ще бъде Норвегия, чиито жители на практика са спрели да купуват автомобили с традиционни двигатели.
В момента 14 от 15-те най-популярни превозни средства в Норвегия се доставят на изцяло електрическа платформа.

Източник: https://elektrovesti.net/78483_germaniya-zapretit-proizvodstvo-i-prodazhu-mashin-s-dvs-s-2030-goda

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари