ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Четири енергоблока на Запорожската АЕЦ изцяло преминаха на горивото на Westinghouse

01.12.2021

В Запорожската АЕЦ приключи етапът на пълен преход на четири блока към ядрено гориво от алтернативен доставчик – Westinghouse.

Това съобщиха от пресслужбата на ЗАЕЦ.

 

„С излизането на енергоблок № 4 от плановия превантивен ремонт (ППР) на ЗАЕЦ завърши важен етап от цялостния преход на четири блока към ядрено гориво от алтернативен доставчик Westinghouse“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че по време на плановия превантивен ремонт, активната зона (АЗ) на 4-ти блок е била напълно заредена с горивни касети на Westinghouse.
По-рано тази година това стана при ППР на блокове No1 и No3. А на пети енергоблок – още през 2019 година.

Опитната експлоатация на пети блок беше успешна, следователно предстои преминаването към промишлена.
След внасяне на техническо решение с пакет от обосноваващи документи за разглеждане от ГИЯРУ, именно одобрението на регулатора ще сложи край на процеса, който вече пет години тече в пети блок.

„Мога да кажа с увереност: опитната експлоатация на пети блок беше успешна. Запорожската АЕЦ е изпълнила всички условия. Напълно заредената активна зона с касети на Westinghouse на блок 5 е в експлоатация повече от година.
В близко бъдеще ще изпратим на регулатора съответно техническо решение “, добави началникът на отдела за ядрена безопасност на Запорожската АЕЦ Дмитрий Касьяненко.

Източник: https://elektrovesti.net/78447_chetyre-energobloka-zaporozhskoy-aes-polnostyu-pereveli-na-toplivo-westinghouse

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари