ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На втори енергоблок на АЕЦ „Руппур“ е завършен монтажът на моста на полярния кран

30.11.2021

На площадката на строящата се АЕЦ „Руппур“ (Народна република Бангладеш) приключи монтажът на моста на крана с кръгово действие (полярен кран) в реакторната сграда на втория енергоблок.

Специалистите на АД „Енергоспецмонтаж” изпълниха комплекс от работи по повдигане и монтаж на релсовия път на гредите на моста на полярния кран на кота +38,50 м с помощта на тежък верижен кран Liebherr с товароподемност 1350 тона.

„Завърши поредният ключов етап от дейностите на втори енергоблок на АЕЦ „Руппур“.
Монтажът на полярния кран е едно от най-важните събития при изграждането на енергоблока.
След настройката и изпитанията на крана ще започне етапът на монтаж на основното тежко оборудване и тръбопроводите в реакторното отделение “, каза Алексей Дерий, вицепрезидент на ASE АД – директор на проекта за строителство на АЕЦ „Руппур“.

В момента се работи по монтиране на конструкциите и механизмите на крана и подкрановите пътища.

Технически подробности

Полярният кран е монтиран под купола на вътрешната защитна обвивка (ВЗО) на реакторната сграда на енергоблока.
Преместването на моста на крана по кръглия релсов път над шахтата на реактора и преместването на количката на полярния кран по моста позволява извършването на транспортни операции (товарене и разтоварване) във всяка точка в реакторното отделение.

С помощта на полярния кран с товароподемност 360 тона ще бъде монтирано цялото тежко оборудване, включително парогенераторите и самия корпус на реактора.

След пускането на АЕЦ в експлоатация, кранът ще се използва за ремонтни дейности и транспортиране на гориво.

Монтажът на моста на полярния кран ще позволи да се завърши монтажа на армираните конструкции от 5-то ниво на ВЗО на втори енергоблок на АЕЦ Руппур и до края на декември – неговото бетониране.

Към момента започна монтажът и заваряването на армираните конструкции на 6-то, 7-мо и 8-мо ниво на купола на ВЗО на реакторната сграда на енергоблок №2 на два стенда, разположени в непосредствена близост до енергоблока.

За справка

АЕЦ „Рупур“ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 MW се изгражда по руски проект на 160 км от столицата на Бангладеш, Дака, в съответствие с генералния договор от 25 декември 2015 г.
Генерален изпълнител на строителството на АЕЦ Рупур е Атомстройекспорт АД (Инженерингов дивизион на Росатом).
За първата атомна електроцентрала в Бангладеш беше избран руски проект с реактори ВВЭР-1200, който беше успешно реализиран на два енергоблока на НВАЕЦ. Това е еволюционен проект от поколение III+, който напълно отговаря на международните изисквания за безопасност.

Източник: https://ase-ec.ru/for-journalists/news/2021/nov/na-vtorom-energobloke-aes-ruppur-vypolnen-montazh-mosta-polyarnogo-krana/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари