ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Може да се окаже, че “горещите точки” в Токио не са свързани с аварията във Фукушима

17.10.2011

Преди една седмица в Сетагая, един от най-престижните райони на Токио за първи път беше открита “гореща точка”.


Сетагая често е наричан “токийският Бевърли Хилс” защото тук обичат да строят своите вили японските знаменитости, актьори, звезди от шоу-бизнеса, големи политици и ключови фигури от бизнеса. Въпреки, че районът е разположен недалеч от центъра се счита за тих и екологично чист поради наличието на голямо количество дървета и огромния парк Сетагая.

 

Както съобщава агенция Киодо, в хода на пресконференцията, проведена в четвъртък, е обявено, че причината за радиоактивното замърсяване може да не са натрупаните в този участък от пътя утайки от дъждовна вода със съдържание на радиоактивни вещества, а подозрителна стъклена бутилка, открита в мазето на къщата, до която е било установено превишаване на радиационния фон.

 

Сега експертите изучават съдържанието на подозрителния предмет и се опитват да си обяснят как “радиоактивната” бутилка от разхладителна напитка е могла да попадне там.

 

В радиус от 50 до 350 метра от “горещата точка” се намират две детски градини и училище. Замърсеният участък е ограден със заграждения. Родителите организират патрули, за да предпазят децата да не се задържат и да не приближават опасания участък.

 

Забележително е, че огнищата на заразяване не са били открити от специалисти, а от самите жители. В много райони на Япония жителите са започнали да създават групи, основно създадени от родители, които с дозиметри в ръце, буквално опипват всеки сантиметър в парковете и по улиците, през които минават те и техните деца.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари