ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първата партида руско оборудване за АЕЦ „Сюйдапу“ пристигна в Китай

30.11.2021

Първата партида едрогабаритно оборудване за енергоблока на АЕЦ „Сюйдапу“, който се строи с участието на Руската федерация, пристигна в понеделник от Русия в Китай, съобщава Централната телевизия на Китай.

 

 

 

„На 29 ноември, в рамките на китайско-руската програма за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, първата партида голямогабаритно оборудване за трети енергоблок на атомната електроцентрала Xudapu (Сюйдапу) пристигна от Санкт Петербург до пристанището на град Хулудао (провинция Ляонин)“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че става дума за уловител на стопилка на ядрено гориво и друго свързано оборудване.
Товарът беше доставен в пълна безопасност след 90 дни пътуване по море.

На 19 май 2021 г., като част от церемония с участието на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, започна строителството на нови ядрени блокове в Китай – в АЕЦ Тянван и АЕЦ Сюйдапу.
Всички тези блокове ще използват руски реактори ВВЕР-1200.

За справка

Уловителят на стопилката (Ловушка расплава) е уникална руска разработка, която представлява специална система за защита на атомната електроцентрала в случай на авария с разтопяване на ядреното гориво в реактора.

Уловителят е конусообразно тяло, монтирано в долната част на шахтата на реактора. Пълни се със специални материали (пълнители), които в случай на авария се смесват със стопилката на активната зона и осигуряват равномерното й разпределение в тялото на уловителя.
Устройството може да задържи стопилката за неограничен период от време, предотвратявайки навлизането на радиоактивни вещества в околната среда. За първи път на първия етап на АЕЦ „Тянван“ в Китай, построен по руски проект, беше монтиран уловител на стопилката.

Източник: https://ria.ru/20211129/kitay-1761230670.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари