ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Известен френски експерт в областта на безопасността на АЕЦ посети Нововоронежската АЕЦ

28.11.2021

Старши вицепрезидентът на френската компания Electricite de France (EDF) Жак Регалдо и директорът на Московския център на Световната асоциация на операторите на атомни електроцентрали (WANO) Василий Аксенов посетиха Нововоронежската АЕЦ.

За г-н Регалдо това е второто посещение на руска АЕЦ, където може да се види цялата еволюционна линия от технологии за реактори тип VVER: както вече изведените от експлоатация енергоблокове № 1, № 2, № 3 (VVER- 210, ВВЕР-365, ВВЕР-440), и действащите № 4 (ВВЕР-440) и № 5 (ВВЕР-1000), както и нови иновативни енергоблокове № 6 и № 7 от поколение „3+ “ (VVER-1200).
За това говори на срещата главният инженер на АЕЦ „Нововоронеж“ Сергей Витковски. Той отбеляза сътрудничеството на НВАЕЦ с френски ядрени специалисти, което допринася за повишаване на нивото на безопасност и възможността за използване на най-добрите световни практики в областта на ядрената енергетика.

В рамките на посещението си в АЕЦ „Нововоронеж“ Жак Регалдо посети иновативния енергоблок №6 – първият в света енергоблок с най-новите системи за безопасност, и комплекса от тренажори в Учебно-тренировъчния пункт (УТП).

„Посетих НВАЕЦ през 2017 г., веднага след пускането в експлоатация на енергоблок №6. Радвам се, че имам възможността отново да посетя НВАЕЦ, когато тук вече работят два иновативни енергоблока и да се уверя в стабилната им работа.
Разбирам важността на АЕЦ „Нововоронеж“ като водеща централа и значението й за развитието на ядрената енергетика“, каза Жак Регалдо.

На госта бяха показани съвременните културни и спортни съоръжения на град Нововоронеж, построени през последните години с подкрепата на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ и правителството на Воронежска област.

За справка

Electricite de France (EDF) е най-голямата държавна енергийна компания във Франция, която притежава ядрени и водноелектрически централи, които генерират 95% от електроенергията без емисии на CO2.
EDF е на първо място в Европа по производство на електроенергия.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-221549

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари