ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Комплексът „Вектор“ в Чернобил приема първата партида РАО

28.11.2021

Националната атомна енергийна компания Енергоатом прехвърли първата партида радиоактивни отпадъци от АЕЦ Ровно за постоянно съхранение и погребване в комплекс „Вектор“, построен в зоната на изключване на Чернобилската АЕЦ.

Продуктите от преработката на горивото на реакторите ВВЕР-440 на АЕЦ „Ровно“ са остъклени високоактивни отпадъци, които вече не могат да се използват нито в ядрената енергетика, нито другаде.

 

 

 

Транспортирането е извършено от специалисти на Аварийния технически център, който е обособено поделение на НАЕК Енергоатом.

Следващата стъпка е подготовката за прехвърляне на експлоатационни радиоактивни отпадъци, които се натрупват в Южноукраинската, Хмелницката и Запорожската АЕЦ.

За справка

„Вектор“ е комплекс от съоръжения, предназначени за съхранение и погребване на радиоактивни отпадъци (РАО), идващи от всички украински предприятия, където се генерират: атомни електроцентрали на „Енергоатом“, атомна електроцентрала в Чернобил и зона на изключване, други промишлени и научни предприятия и организации.

Комплексът „Вектор“ е част от Централизираното предприятие за управление на радиоактивни отпадъци, което е национален оператор на Украйна за управление на радиоактивни отпадъци.

Преди това радиоактивните отпадъци от украинските атомни електроцентрали бяха изпращани в Русия.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-221557

Tags: ,

One Response to Украйна – Комплексът „Вектор“ в Чернобил приема първата партида РАО

 1. Красимир Христов on 28.11.2021 at 21:40

  Много медии дадоха новини за отработеното ядрено гориво. Всъщност това са РАО.
  Изходно съобщение на „Энергоатом“: http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_vidpraviv_persu_partiu_radioaktivnih_vidhodiv_aes для _zahoronenna_na_kompleks_vektor-48524
  Специално за вас главният редактор на АтомИнфо.ру Александр Уваров сподели:
  Някои медии, включително реномирани руски, успяха да съобщят за началото на доставката на отработено ядрено гориво от украинските АЕЦ до централизираното хранилище за ОЯГ (ЦХОЯТ) в зоната на Чернобил.
  Всъщност, не, ЦХОЯТ все още не е готово.
  От АЕЦ „Ровно“ до комплекс „Вектор“ е доставена партида битумизирани радиоактивни отпадъци. Това също е събитие, защото досега „Вектор“ е приемал само отпадъци от Чернобилската АЕЦ, но няма нищо общо със съхранението на отработено ядрено гориво.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари