ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Комплексът „Вектор“ в Чернобил приема първата партида РАО

28.11.2021

Националната атомна енергийна компания Енергоатом прехвърли първата партида радиоактивни отпадъци от АЕЦ Ровно за постоянно съхранение и погребване в комплекс „Вектор“, построен в зоната на изключване на Чернобилската АЕЦ.

Продуктите от преработката на горивото на реакторите ВВЕР-440 на АЕЦ „Ровно“ са остъклени високоактивни отпадъци, които вече не могат да се използват нито в ядрената енергетика, нито другаде.

 

 

 

Транспортирането е извършено от специалисти на Аварийния технически център, който е обособено поделение на НАЕК Енергоатом.

Следващата стъпка е подготовката за прехвърляне на експлоатационни радиоактивни отпадъци, които се натрупват в Южноукраинската, Хмелницката и Запорожската АЕЦ.

За справка

„Вектор“ е комплекс от съоръжения, предназначени за съхранение и погребване на радиоактивни отпадъци (РАО), идващи от всички украински предприятия, където се генерират: атомни електроцентрали на „Енергоатом“, атомна електроцентрала в Чернобил и зона на изключване, други промишлени и научни предприятия и организации.

Комплексът „Вектор“ е част от Централизираното предприятие за управление на радиоактивни отпадъци, което е национален оператор на Украйна за управление на радиоактивни отпадъци.

Преди това радиоактивните отпадъци от украинските атомни електроцентрали бяха изпращани в Русия.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-221557

Tags: ,

One Response to Украйна – Комплексът „Вектор“ в Чернобил приема първата партида РАО

 1. Красимир Христов on 28.11.2021 at 21:40

  Много медии дадоха новини за отработеното ядрено гориво. Всъщност това са РАО.
  Изходно съобщение на „Энергоатом“: http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_vidpraviv_persu_partiu_radioaktivnih_vidhodiv_aes для _zahoronenna_na_kompleks_vektor-48524
  Специално за вас главният редактор на АтомИнфо.ру Александр Уваров сподели:
  Някои медии, включително реномирани руски, успяха да съобщят за началото на доставката на отработено ядрено гориво от украинските АЕЦ до централизираното хранилище за ОЯГ (ЦХОЯТ) в зоната на Чернобил.
  Всъщност, не, ЦХОЯТ все още не е готово.
  От АЕЦ „Ровно“ до комплекс „Вектор“ е доставена партида битумизирани радиоактивни отпадъци. Това също е събитие, защото досега „Вектор“ е приемал само отпадъци от Чернобилската АЕЦ, но няма нищо общо със съхранението на отработено ядрено гориво.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари