ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран заяви, че разговорите с Гроси са довели до споразумение по текущите проблеми

25.11.2021

В същото време самият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия заяви, че преговорите с Иран са „безрезултатни“, въпреки че са „конструктивни, коректни и професионални“.

 

На преговорите в Техеран с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси беше постигнато споразумение за по-нататъшното решаване на съществуващите проблеми между страните.
Това съобщи в сряда официалният представител на Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) Бехруз Камалуанди в отговор на изявлението на Гроси, че диалогът не е довел до конкретни резултати.

„Разговорите се проведоха в конструктивна атмосфера. Страните постигнаха общо съгласие за решаване на въпроси, които ги интересуват“, – цитира го агенция Фарс.
Според представителя на AEOI „страните се споразумяха по ключови теми, представляващи интерес, и също така се договориха да продължат консултациите за определяне на рамката и детайлите на по-нататъшното сътрудничество“.

По-рано в сряда Гроси каза, че преговорите с Иран са били „неуспешни“, въпреки че са били „конструктивни, коректни и професионални“.
Според него Техеран и МААЕ трябва да сключат споразумение, въз основа на което ще бъдат възобновени инспекционните дейности в тази страна.

Във вторник генералният директор на МААЕ проведе разговори с ръководителя на AEOI, иранския вицепрезидент Мохамад Еслами, а също така се срещна с иранския външен министър Хосеин Амир Абдолахян.
В резултат на срещите Гроси каза, че Техеран и МААЕ са готови да разрешат всички проблеми между двете страни възможно най-скоро.

Посещението му в Техеран идва преди възобновяването на диалога по ядрената сделка във Виена, което е насрочено за 29 ноември.

Източник: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13011827

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари