ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от преговорите: Развитието на ядрената енергетика ще става след експертен анализ

24.11.2021

Дискусията между партиите Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ в сферата на енергетиката продължи повече от 6 часа.
Тя бе водена от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев.

 

Всяка една от партиите първоначално представи програмите и приоритетите си за развитие на енергетиката.

Продължаваме промяната

Основните приоритети в сферата на енергетиката са унищожаване на корупцията, изграждане на пълен микс от нови мощности, включително и нови технологии, превръщане на България в локален център за съхранение на енергия.
От партията също така държат да се реализират приоритетно инвестиционни проекти на територията на комплекса „Марица изток“, за да се запазят работните места в региона.

Категорично ПП считат, че България не трябва да остава без ядрена мощност. Акцент беше поставен върху нуждата от изграждане на нова ядрена мощност – независимо дали това ще се случи в рамките на АЕЦ Козлодуй или другаде.

БСП за България

БСП предложи да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата при увеличаване на цените на електроенергията за домакинствата от Нова година. Сред предложенията бе до 200 квтч за най-бедните да са безплатни, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно. Битовите потребители да не излизат на свободния енергиен пазар и регулиран пазар за социалните заведения като болници, училища, социални институции.

Категорично левите настояват да бъде запазен комплексът „Марица изток“ като енергиен, но не непременно – въглищен.

От левицата предлагат и дългосрочни мерки за развитие на енергетиката, а водещо място заема развитието на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на нови ядрени мощности.

От името на БСП най-активно участваха Румен Овчаров и Таско Ерменков.

„Има такъв народ“

Приоритетите в сферата на енергетиката представи Иван Хиновски.
Базовите принципи, които от партията предлагат, са декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци, стратегия за собствен добив на петрол и газ. Настояват за спешни мерки, включително продължаване на изплащане на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока.

Предлагат и нови административни структури – зам.-председател на МС по климата, експертен енергиен съвет.

От ИТН също така предлагат бъдещите възобновяеми енергийни източници да се изграждат без подкрепата на държавата и там, където е възможно, тяхното присъединяване от страна на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Това обаче трябва да стане и чрез премахване на административните пречки пред изграждането на екоцентрали.

От ИТН са против проекта АЕЦ „Белене“, а на мястото на площадката да бъде изграден завод за производство на зелен водород.

„Демократична България“

От страна на „Демократична България“ мерките представи Мартин Димитров, който настоя на първо място да се направи ревизия, за да може енергетиката да бъде извадена от тежкото затъване в корупцията.

Според ДБ трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните, като идеята е да има системност.

От партията настояват за пълна ревизия на държавните предприятия включително на Българската независима енергийна борса и на Фонда за енергийна сигурност.

Козлодуй или Белене?

Най-сериозна дискусия предизвика редакцията на текста, който да залегне в коалиционното споразумение за ядрена мощност – дали да бъде конкретизирана тя на мястото на АЕЦ „Козлодуй“ или просто на територията на страната, както и дали първо да бъде правен икономически анализ, както настояха от ДБ, или да се запише ангажимент за изграждането на нова ядрена мощност, както настояваха от БСП. Социалистите отстъпиха без да настояват докрай на АЕЦ „Белене“.

Необходимостта от нови ядрени мощности ще се прецени след анализ за площадката, типа на реакторите на база най-ниски цени и най-бърза реализация, като оценката ще е публична.

 

Всички решения, по които не бе постигнато съгласие, ще бъдат отново обсъдени на финалната лидерска среща, от която ще зависи дали ще се постигне споразумение за управляваща коалиция.

 

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари